Senát unikl exministrovi kultury Hermanovi. V Chrudimi ho porazil Tecl z ODS

V Senátu zasedne za volební obvod Chrudim starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl z ODS.  Porazil bývalého lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. Tecl dosáhl 63,89 procenta hlasů. Volební účast v obvodu činila 18,62 procenta.

Podle Jana Tecla zřejmě voliči preferovali kandidáta s větší vazbou na region. „Myslím si, že chtěli místního, protože tady zatím nikdy nebyl místní senátor. Možná, že to byla věc, ke které se nakonec přiklonili,“ poznamenal.

Tecl se pokoušel opakovaně dostat do Poslanecké sněmovny, dosud ale neuspěl. Nakonec tedy zasedne v horní komoře. Člen ODS je zároveň zastupitelem Kraje Vysočina a od roku 2010 vede i rodný Havlíčkův Brod. Tam ODS těsně zvítězila i minulý víkend v komunálních volbách. Stejně jako ANO získali občanští demokraté pět mandátů. Teclova ODS nyní vyjednává ve městě o koalici.

Už dříve Tecl řekl, že souběh funkcí starosty a senátora nevidí jako problém. „Hovořil jsem o tom s několika senátory, kteří vykonávají jak funkci starosty, tak senátora. Přesvědčili mne, že je to výhodné pro senátora i pro město. Takže přemýšlím o tom, že bych z tohoto důvodu vykonával obě dvě funkce,“ uvedl Tecl.

Když měl Tecl před druhým kolem vypíchnout dva body ze svého programu, které by chtěl v horní komoře prosadit, zmínil problematiku stavebního řízení. „Jedna z věcí, které bych určitě preferoval, je úprava stavebního zákona,“ podotkl. Důležité je pro něj ale i zlepšení života na venkově. „Zákony, které budou přicházet a budou proti venkovu, bych nepodporoval. Pak si dovedu představit nějakou podporu, co se týká třeba venkovských prodejen a podobně,“ uvedl.

Neúspěšný protikandidát Daniel Herman podobně jako Tecl míní, že mohla v rozhodování voličů hrát roli svázanost s regionem. Dalším faktorem mohl být vzestup obliby ODS na celostátní úrovni. „Myslím, že to byl poctivý a vyrovnaný souboj do poslední chvíle. Pan Tecl zvítězil a má moji gratulaci,“ uvedl Herman.

Tak jako Tecl ani Herman loni ve sněmovních volbách neuspěl. Bývalý katolický kněz zastával ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) funkci ministra kultury. Do dolní komory se loni nedostal kvůli preferenčním hlasům, které získal Jan Čižinský.

Herman není jediný výrazný kandidát lidovců, který v senátních volbách neuspěl. Prohrál také jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek, který o senátorské křeslo usiloval v obvodu Náchod. Voliči si tam vybrali bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka. 

Senátní duel: Chrudim (zdroj: ČT24)