Jediný vítěz ČSSD Petr Vícha obhájil v Karviné senátorské křeslo. Čeká ho už třetí období

Rozhovor s jediným senátorem zvoleným za ČSSD Petrem Víchou – obvod Karviná (zdroj: ČT24)

Petr Vícha (ČSSD) obhájí senátorské křeslo. Ve druhém kole senátních voleb ve volebním obvodu Karviná porazil bývalou poslankyni a někdejší primátorku Havířova Miladu Halíkovou (KSČM).

Vícha získal přes 70 procent hlasů, Halíková oslovila necelých 30 procent voličů. Dvojice se o senátorské křeslo ve druhém kole utkala už před šesti lety. I tentokrát byl úspěšnější Vícha, kterého tak čeká už třetí volební období. Voleb se zúčastnilo přes 13 procent voličů. 

Stávající senátor Petr Vícha řekl, že kvůli aktuální situaci a pozici ČSSD měl v boji o obhajobu senátorského křesla obavy. „Jsem rád, ale zároveň mám smutek v očích, protože to vypadá, že budu jediný z těch kandidátů sociální demokracie, který uspěl ve druhém kole,“ řekl Vícha.

Uvedl také, že své protikandidátky si velmi cení. „Byl to velmi korektní souboj. Jak v prvním, tak ve druhém kole. I v těch duelech, ve kterých jsme byli. Musím to ocenit, že to bylo velmi slušné,“ podotkl Vícha.

Vrátil se ještě k volebním výsledkům celé ČSSD ve druhém kole. „Přiznám se, že jsem čekal, že nás v Senátu bude alespoň patnáct. Momentálně to vypadá, že nás bude pouze třináct. Ale to nic nemění na tom, že sociální demokracie bude patřit k těm silnějším klubům a budeme se snažit usilovat o dobrou práci tak jako v minulosti,“ uzavřel.

V senátních volbách v roce 2012 zvítězil v Karviné Vícha, voleb se zúčastnilo pět kandidátů. Ve druhém kole Vícha získal 59,70 procenta hlasů a porazil Halíkovou.

Senátní duel: obvod Karviná (zdroj: ČT24)