Za Rokycany jde do Senátu Karpíšek, stávající senátorka Emmerová v horní komoře končí

Senátorský souboj za obvod Rokycany vyhrál starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS), když získal přes 68 % hlasů a porazil současnou senátorku Miladu Emmerovou (ČSSD). Karpíšek zvítězil už v prvním kole se ziskem 28,55 procenta hlasů.

„Výhru jsem nečekal a jsem opravdu velmi potěšený. Musím přiznat, že se v první řadě těším, až si po volbách na pár dní odpočinu. A pak se pustím do práce,“ řekl bezprostředně po úspěchu Karpíšek.

Budoucí člen horní komory parlamentu Karpíšek je starosta obce Vejprnice a člen výkonné rady ODS. V minulosti byl i zastupitelem Plzeňského kraje. V letech 2010 a 2017 kandidoval do Poslanecké sněmovny, ani jednou ale neuspěl.

Mezi témata předvolebního klání patřilo zachování pošt a matrik, povinné očkování nebo oprava venkovských silnic.

„V rámci legislativního procesu bych se snažil, aby bylo zamezeno navyšování byrokracie a omezování služeb na venkově. Nejsou to žádné fráze. Zaznamenali jsme úbytek poštovních úřadů na venkově, zaznamenáváme zavírání malých škol, teď je téma omezování matričních úřadů,“ uvedl v předvolebním duelu České televize.

Emmerová bere svou prohru ve druhém kole jako stranickou záležitost. „Z pěti kandidátů ČSSD, kteří postoupili do druhého kola, dokázal zvítězit pouze jediný, pan Vícha v obvodě Karviná. Já jsem dělala, co jsem mohla. Prakticky jsem celých šest let vedla kampaň, takže mám svědomí čisté,“ řekla lékařka a dosavadní senátorka. Od voličů získala ve druhém kole 31,61 procenta hlasů.

Končící senátorka Milada Emmerová je vystudovaná lékařka. Také působila jako ministryně zdravotnictví. Jako první žena v Česku byla zvolena hejtmankou. Na podzim v roce 2008 byla zvolena v Plzeňském kraji. Do sociální demokracie vstoupila před 24 lety. Před listopadem 1989 byla 22 let členkou KSČ.

Senátní duel: Rokycany (zdroj: ČT24)