Horolezec a podnikatel Sulovský opět zdolal Senát. V Ostravě porazil majitele cukrárny

Ostravským senátorem bude nadále horolezec a podnikatel Leopold Sulovský (Ostravak), který v druhém kole porazil majitele cukrárny Ivo Gondeka (ANO). Sulovský získal 59,89 procenta hlasů. K volebním urnám přišlo jen necelých 9,23 procenta voličů.

„Já jsem samozřejmě spokojen, velmi si vážím těch hlasů, které mi občané Ostravy-Jih dali,“ komentoval Leopold Sulovský výsledek voleb. Podle něj mu k vítězství v souboji zřejmě pomohlo to, že mu občané uvěřili, že to myslí vážně.

V Senátu by chtěl pokračovat například v tématu využitelnosti obnovitelné energie. „Dnes už existuje spousta nových technologií. Na naši zeměkouli dopadá mnohem více energie, než jsme schopni spotřebovat. Je pravda, že současné fotovoltaické panely ještě nejsou tak dobré, aby to dokázaly využít. Bez dotací to zatím není konkurenceschopné. Vývoj jde ale stále nahoru, tak abychom nedopadli, že to vše budeme kupovat z Číny,“ míní s tím, že mu jde hlavně o nastavení legislativy.

Dalším tématem je pro něj financování sportu. „To bych chtěl nějakým způsobem dotáhnout do konce, i když jsem přesvědčený o tom, že to vůbec nebude jednoduché. Mým cílem je, aby národ byl zdravý, akceschopný a fyzicky i psychicky odolný,“ vysvětlil.

Sulovský působí také v komunální politice, a to od roku 2006, kdy byl zvolen za SNK ED do zastupitelstva městské části Moravská Ostrava a Přívoz. Od roku 2010 je zastupitelem města Ostrava, minulý týden byl v komunálních volbách také opětovně zvolen. V Senátu dosud Sulovský působil mimo jiné jako místopředseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Mimo politiku zaujme, že je první český přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everest.

Ivo Gondek je v politice nováčkem, do senátních voleb ho vyslalo hnutí ANO. V roce 1999 založil rodinnou firmu, která v současnosti provozuje bistra a cukrárny v Ostravě, Olomouci a Praze. 

Senátní duel: Ostrava-město (zdroj: ČT24)