Rakušan: Novičok nevyrábíme, potvrdily obě tajné služby. Zeman udělal radost ruské propagandě

Interview ČT24: Vít Rakušan (STAN) (zdroj: ČT24)

V Česku se nevyráběla ani neskladovala látku typu novičok. Mezi testovanými látkami navíc nebyla ta, která v Británii otrávila bývalého agenta Sergeje Skripala. V Interview ČT24 to prohlásil šéf sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Vít Rakušan (STAN). Podle něj to jednoznačně vyplývá ze zprávy Vojenského zpravodajství i BIS. Prezident Zeman přitom s odkazem právě na vojenské zpravodajce uvedl, že se v Česku novičok – byť v malém množství – vyráběl.

„Měli jsme jako členové komise možnost nahlédnout do zprávy, z které údajně měl původně pan prezident Zeman čerpat. A tam jsme seznali, že došlo ve specializovaném pracovišti v ČR k mikrosyntéze látky, která byla posléze zlikvidována, nebyla vyráběna, nebyla nikdy skladována a nebyla nikdy používána k žádným dalším účelům,“ uvádí Rakušan.

Je podle něj sice možné slovíčkařit a diskutovat s chemiky, co je výroba a co mikrosyntéza. Zásadní a nezpochybnitelné však je to, že látka testovaná v Česku je chemicky odlišná od té, kterou měl být v Británii otráven bývalý agent Sergej Skripal.

„Prezident podle svých prvotních slov čerpal právě z informací Vojenského zpravodajství, proto jsme se ptali vojenských zpravodajců. Dnes své tvrzení trošku zmírnil a říkal, že je čerpal z vědeckého článku, tedy z otevřeného zdroje. V tom případě možná celá kauza nabobtnala do zbytečně velkých rozměrů,“ říká.

Zeman ve čtvrtek při návštěvě Polska řekl, že se při tvrzení o výrobě novičoku v Česku opíral o únorové vyjádření ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře. „Při vší úctě k problematice vzdělání některých členů našeho parlamentu si nejsem jist, zda mají lepší informace o této otázce než ředitel ústavu, v němž se podle jeho vlastních slov novičok vyráběl,“ řekl prezident.

Šafář ale řekl, že se otravné látky v Česku vyrábějí výhradně pro laboratorní účely a jen v řádu gramů. Podle něj tedy nejde o výrobu, ale spíše o „laboratorní přípravu malého množství“ kvůli otestování jejich vlastností. Jeho ústav má k tomu souhlas Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Upozornil, že žádná odborná literatura přesně nestanovuje, jaká látka se označuje jako novičok. 

Šéf Vojenského zpravodajství donesl na výbor zprávu, na kterou se Zeman odvolával

Jako členové sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství podle Rakušana považovali za nutné, aby jim ředitel této tajné služby Jan Beroun vysvětlil, jak to skutečně bylo s jejich zprávou, na kterou se původně Zeman také odvolával.

„On nám předvedl a ukázal zprávu, kterou prezidentovi předal. A z té podle naší interpretace – a byla na tom shoda napříč politickým spektrem v rámci komise – jasně vyplývá, že novičok v ČR vyráběn nebyl a že nebyla dotčena úmluva, která jasně říká, jak se zachází s chemickými látkami nejen v ČR, ale i v Evropě a ve světě,“ podotýká Rakušan.

„Závěry tajných služeb jsou takřka identické“

Předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství kritizuje, že část zprávy unikla na veřejnost, přestože je v režimu Důvěrné. Za nešťastnou ale označil především následnou interpretaci, kterou podle něj velmi intenzivně využila ruská propaganda. Negativní světlo podle něj kauza vrhla také na české tajné služby.

„Rozpoutalo se tady tažení proti tajným službám a hodnotí se, která z nich podala jakou informaci. Podle zjištění ale nebyly informace, které podaly obě dvě tajné služby, v žádném zásadním rozporu. Možná věci formulovaly jinak, ale věcně byly závěry takřka identické,“ zdůrazňuje s tím, že tajné služby se v této věci žádného pochybení nedopustily.

Pochválil také postup premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), který si sezval ředitele Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství a porovnal jejich závěry. I on došel k tomu, že jejich zprávy v protikladu nejsou a novičok, který měl otrávit agenta Skripala, se v Česku nevyráběl.

„To je pro nás uklidňující informace a měla by být uklidňující i pro veřejnost. Zároveň by pro ni mělo být uklidňující i to, že tady máme vynikající vojenské chemiky, kteří umějí pracovat s nejrůznějšími látkami. A pokud s nimi pracují, tak v režimu, který je zcela bezpečný a který je v zájmu občanů ČR,“ míní.

„Neumím říct, co tím prezident sledoval. Ale umím říct, co tím způsobil. Způsobil radost ruským médiím a ruské propagandě. A způsobil velkou neradost našich zpravodajců, s jejichž informacemi se nějakým způsobem zacházelo a nějakým způsobem se interpretovaly. A určitě z toho neměli radost ani naši spojenci v Severoatlantické alianci,“ dodal Vít Rakušan.

Zeman minulý týden prohlásil, že podle zprávy, kterou mu dodala vojenská rozvědka, se v Česku v malém množství vyráběla a testovala nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok. Jed, kterým byl otráven Sergej Skripal, ale nese označení A234. Zemanovo prohlášení přesto využilo Rusko jako důkaz vyvracející obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva.