Babiš o nezávislosti médií lhal, říkají politici i „jeho“ novináři. Místo vysvětlení podal trestní oznámení

Vztahy v koalici vyostřila nahrávka Babiše s redaktorem MF Dnes (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) podal trestní oznámení kvůli záznamům nahrávek, které se objevily na internetu. Na nich mluví s redaktorem MF Dnes o připravovaných článcích, které se mají týkat ministrů ČSSD a řeší, kdy je publikovat. Babiš autenticitu nahrávek nevyloučil, tvrdí ale, že je neslyšel a jde o kampaň. Proti jednání redaktora i Babiše se veřejně ohradili redaktoři MF Dnes a iDnes.cz. Babiš byl večer hostem pořadu Interview ČT24, kde mu Česká televize nahrávku pustila.

„Považuji za skandální, že první místopředseda vlády a Bezpečnostní rady státu je odposloucháván,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Blesk. V minulosti se podle něj kvůli podobným záležitostem svolávala Bezpečnostní rada státu. Z Babišova vyjádření plyne, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o podobném kroku neuvažuje.

Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že nahrávky neslyšel. Jejich autenticitu ale nezpochybnil. Mluví na nich například o připravovaných článcích v médiích, která mu donedávna patřila. Druhý muž Babišovi říká, že má připravené materiály o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi či vnitra Milanu Chovancovi (oba ČSSD). Diskutují o tom, zda s jejich publikováním nepočkat až na období před volbami.

Babiš s mužem mluví také o informacích, které se týkají minulosti premiéra Sobotky a obchodních zájmů ministra Chovance. Babiš se staví proti okamžitému zveřejnění informací o Chovancovi a žádá muže, aby v této věci oslovil ředitele strategického rozvoje Mafry Františka Nachtigalla.

Záznam prý mohla nahrát ochranka

Server Neovlivní.cz napsal, že odposlechy byly natočeny Babišově průhonické Sokolovně. Web připomíná, že na tomto místě šéf hnutí ANO organizuje podstatnou část pracovních schůzek mimo ministerskou agendu. Záznamy podle serveru vznikly i navzdory posíleným bezpečnostním opatřením v budově. V podezření z pořízení nahrávek má být ministrova ochranka. 

Společnost Mafra ve středu oznámila, že i když nahrávku považuje za pochybnou, redaktora MF Dnes, který na ní vystupuje, se rozhodla propustit. List patří do mediální skupiny Mafra, která je součástí holdingu Agrofert. 

  • tisk – deníky Mladá fronta DNES, Lidové noviny a Metro; týdeníky Téma a 5plus2
  • weby – iDNES.cz, Lidovky.cz, Expres, Playtvak, Automodul.cz, RunGo, eMimino, Rajče.net, AkcniCeny.cz ad.
  • televize – Óčko (stanice Óčko, Óčko Gold a Óčko Expres)
  • rádia – Impuls, RockZone
  • virtuální operátor – Mobil.cz
  • ostatní – Mafraprint (tiskárna), Mafra creative (výroba videí), Mafra events (organizování konferencí), MafraSlovakia (aktivity na Slovensku – Hospodárske noviny, odborné tituly a weby)

Babiš do února holding vlastnil, poté ho kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů AB private trust I a II. Správci fondů jsou předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša a právník Alexej Bílek. Dohled nad nimi vykonává tříčlenná rada, jejíž členkou je i Babišova partnerka Monika Babišová.

Redaktoři se od kolegy distancovali

Redaktoři MF Dnes a serveru iDNES.cz se od jednání svého, nyní už bývalého kolegy distancovali a označili ho za „neprofesionální a nemorální“. Odmítli také, že by měl Andrej Babiš možnost skrytě ovlivňovat nebo manipulovat obsah článků.

„Považujeme za nepřípustné, aby se jakýkoliv novinář scházel s politikem a nabízel mu kompromitující materiály. Stejně nepřípustná je podle nás pomoc média jakémukoliv politikovi v jeho činnosti,“ uvedli.

Události, komentáře: Politici a média (zdroj: ČT24)

„Selhal také Andrej Babiš, který opakovaně prohlásil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu titulů společnosti Mafra. Z nahrávek vyplývá, že v tomto bodě lhal,“ napsali novináři. Několik redaktorů už oznámilo, že kvůli kauze podávají výpověď. 

Apelují také na ředitele rozvoje Františka Nachtigalla, na vedení vydavatelství, šéfredakci i Babiše, aby zabránili opakování podobné situace a vyloučili jakýkoliv politický vliv na jejich práci a obsah novin i webu.

Sobotka: Nahrávka dokazuje, že Babiš lhal

Babiš dlouhodobě odmítá, že by ovlivňoval články v médiích, která dříve vlastnil. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jsou ale nahrávky důkazem, že Babiš v tomto lhal. „Mnohokrát jsem slyšel Andreje Babiše, jak říká, že svá média neovlivňuje a neřídí. Tohle ukazuje, že veřejně lhal,“ napsal.

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec míní, že Babiš svá média ovlivňuje a využívá v útocích na své politické oponenty. Nahrávky jsou podle něj dalším zásadním problémem koaliční spolupráce.

Podle místopředsedy opoziční ODS Martina Kupky by měl Babiš jasně říci, zda je nahrávka, týkající se připravovaných článků v médiích, autentická. Pokud je, pak je to podle něj „skandální důkaz zneužívání médií ve prospěch jedné politické strany“. 

„Je to závažné. Pokud to není podvrh a to, co tam (Babiš) říká, tak skutečně řekl, pak by to svědčilo o tom, že to, co nám celou dobu jako koaličním partnerům a veřejnosti říkal, je lež,“ uvedl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Odsoudil však i vznik nahrávek, označil je za nevkusné a neetické.