Babiš tvrdil, že nahrávku s ovlivňováním novináře neslyšel. V Interview mu ji pustili

Andrej Babiš v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš údajně nahrávky s redaktorem Markem Přibilem z MF Dnes neslyšel. Ministr financí a šéf hnutí ANO to opakovaně tvrdil v několika rozhovorech, které poskytl během čtvrtka různým médiím. Nahrávku, ve které se mimo jiné mluví o „správném načasování“ dehonestujících článků na politické konkurenty, si tak mohl poslechnout v Interview ČT24.

Při rozhovoru s moderátorkou Světlanou Witowskou byl ministr zjevně rozčilený, zvyšoval hlas, občas ji nenechal dokončit otázku.

Babiš v Interview několikrát zopakoval, že nahrávku, která – pokud je pravá – jej usvědčuje z ovlivňování obsahu médií, neslyšel a poslechnout si ji ani nechce. Ve studiu přesto zazněla. Babiš v tom okamžiku listoval papíry a nevěnoval jí větší pozornost. Po jejím doznění se opět rozčílil, že se jedná o kontinuální kampaň a provokaci. Pořízení nahrávek prý považuje za skandální a odmítá se k jejich obsahu vyjadřovat.  

Babiš: Řešíte lži, které vyrobili bývalí redaktoři Mafry

„Já znám spoustu redaktorů. Scházím se s redaktory,“ odpověděl později Babiš na několikrát položenou otázku, zda se běžně s redaktory schází. Zda měl schůzku s redaktorem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem, si prý nepamatuje. „Je to podvrh, je to kampaň. Vy tu stále řešíte lži o mně, které vyrobili bývalí redaktoři Mafry. Ta paní zhrzená, která neustále lže,“ obviňoval novinářku a bývalou šéfredaktorku MF Dnes Sabinu Slonkovou.

Podle Babiše není normální, aby byl vicepremiér české vlády sledován a nahráván: „Toto jsou praktiky StB.“ Dotazy, zda je na nahrávkách skutečně on, ignoroval. „Jestli chcete rozhovor se mnou, tak vyzkoušejte jiné téma,“ zopakoval několikrát.

I většinu dalších otázek redaktorky přehlížel. Opakoval, že s nahrávkami bylo manipulováno. „S panem Přibilem jsem se možná potkal, ale to s vámi nebudu řešit,“ řekl nakonec. „Nechte to na policii,“ ukončil debatu o nahrávkách.

Nevyloučil další koalici s ČSSD

V Interview zopakoval, že premiér Bohuslav Sobotka proti němu vede kampaň. Premiér totiž již dříve uvedl, že vládní krizi může velmi rychle vyřešit právě Andrej Babiš, pokud opustí svůj post. To ovšem Babiš podle svých slov v žádném případě neplánuje: „Nevidím k tomu důvod. Já tyhle floskule premiéra fakt už nemůžu poslouchat. On neustále pomlouvá, říká nepravdy.“

Požadavky premiéra označil za kontinuální kampaň, která má zajistit jeho odchod z vlády. „Je to politický boj a pan premiér mě chce zlikvidovat. Pokračuje v této nechutné kampani a začal s tím už u krajských voleb.“ 

V závěru pořadu Andrej Babiš i přes kritiku od premiéra zmínil, že po říjnových volbách nevylučuje koalici s ČSSD. Rozhodnutí prý nechá na voličích. Sobotka ale podle něj zničil práci současné vlády a poškodil ji. V současné době kvůli němu prý také hnutí ANO stále neví, koho podpoří jako prezidentského kandidáta. „Vůbec to neřešíme. Řešíme krizi, kterou vyvolal pan premiér,“ řekl.