Babiš z berlínského útoku obvinil migrační politiku Angely Merkelové

Za pondělní útok v Berlíně, při kterém neznámý pachatel najel do návštěvníků vánočních trhů a dvanáct jich zabil, může migrační politika spolkové kancléřky Angely Merkelové. Na Facebooku to uvedl vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Identita člověka, který kamion řídil, přitom není známá, a neví se tak ani to, zda se jednalo o uprchlíka.

K útoku došlo na berlínském náměstí Breutscheidplatz nedaleko slavné třídy Kurfürstendamm v pondělí kolem osmé. Kamion vjel do prostoru vánočních trhů před Pamětním kostelem císaře Viléma a zabil jedenáct lidí, dvanácté tělo původního polského řidiče kriminalisté našli v kabině vozu.

Po pachateli policie pátrá, o jeho identitě nejsou dostupné žádné informace. Vicepremiér české vlády Andrej Babiš je ale přesvědčený, že jde o migranta-teroristu. „Za ten otřesný čin v Berlíně bohužel může migrační politika německé kancléřky Angely Merkelové. To ona dovolila, aby se migranti dostávali do Německa a celé Evropy v nekontrolovaných vlnách, bez dokladů, a tedy bez znalosti, kdo skutečně jsou,“ napsal na svém facebookovém účtu.

Babiš: V Evropě pro migranty není místo

Spolková republika si za svou vstřícnou politiku vůči běžencům, kterou prosazovala v loňském roce, podle Babiše nyní vybírá svou daň. „Je to už několikátý útok teroristů na Němce v jejich zemi. Němečtí i unijní politici by si měli konečně přiznat, že musí zastavit tok migrantů do Evropy mimo evropský kontinent a přestat s tou politickou korektností, kterou ohrožují Němce i celou Evropu,“ dodal vicepremiér.

Řešení situace (migrační krize, nikoliv hledání berlínského pachatele) podle něj spočívá v nalezení míru pro válkou zpustošenou Sýrii a „a návrat migrantů do jejich domovů. V Evropě není pro ně místo.“ 

Zeman: Je nezbytné hájit hodnoty Evropy

Berlínskému útoku se věnoval i prezident Miloš Zeman, když kondoloval německému prezidentovi Joachimu Gauckovi. „Hluboce soucítím s rodinami obětí, které se v tomto adventním čase budou muset vyrovnat se ztrátou blízkého člověka nebo se strachovat o jeho život a zdraví,“ uvedl Zeman.

Poznamenal, že teroristický útok proti civilistům je neospravedlnitelný kdykoliv a kdekoliv. „Zvoleným cílem však útočník prokázal hlubokou nenávist nejen vůči německému národu, ale také vůči symbolům, které jsou velmi silně zakořeněny v naší kultuře a které máme spojené s radostí, nadějí a pomocí bližnímu,“ napsal prezident a dodal, že je nezbytné, aby se Evropa spojila a hájila hodnoty, na kterých je založena.