Kamion najel do vánočního trhu v Berlíně, dvanáct mrtvých

Kamion vjel na berlínské třídě Kurfürstendamm do skupiny návštěvníků zdejšího vánočního trhu. Zemřelo dvanáct lidí, 48 dalších je zraněno. Vyšetřovatelé předpokládají, že řidič nákladní vůz na vánoční trh navedl úmyslně a hovoří o pravděpodobném teroristickém útoku. Muže podezřelého z činu zatkli. V kabině vozu policisté našli mrtvého muže, který byl polským občanem. Velvyslanec ČR v Německu řekl ČT, že podle dosavadních informací nejsou mezi oběťmi čeští občané.

K incidentu došlo kolem osmé večer v samém srdci někdejšího západního Berlína – ve čtvrti Charlottenburg na náměstí Breitscheidplatz u Pamětního kostela císaře Viléma, jen nedaleko slavného nákupního domu KaDeWe.

Nákladní auto na náměstí přijelo ze západu po Budapešťské ulici. „Kamion s návěsem s polskou poznávací značkou vjel do vánočního trhu, srazil několik stánků, došlo ke zranění a úmrtí,“ doplnil berlínský zpravodaj ČT Václav Černohorský. 

Tržištěm projel vůz vysokou rychlostí v délce asi 50 až 80 metrů. Podle listu Die Welt vjel nákladní vůz do davu s vypnutými světly. Berliner Zeitung dodává, že černé vozidlo zastavilo těsně před vánočním stromem.  

Dvanáct mrtvých, téměř padesát zraněných

Při incidentu zemřelo dvanáct lidí. Dalších 48 je zraněno, sanitky je odvezly do okolních nemocnic. Jedním z nich byl i postarší muž se zkrvavenou hlavou, kterému dávali infuzi. Klinika Charité vyhlásila nouzový stav, aby mohla své doktory vyslat přímo na místo neštěstí.

Řidič vozu, kterého policie dopadla na útěku v rozsáhlém berlínském parku Tiergarten, je podle zdroje agentury DPA z bezpečnostních kruhů Afghánec nebo Pákistánec. Podle deníku Die Welt do Německa přicestoval jako uprchlík v polovině letošního února. Muž údajně často měnil svou identitu, ta pravá se tak zatím nedá jednoznačně určit. 

Ve vozu se našlo tělo (jedna z dvanácti obětí), podle prvních informací mělo jít o spolujezdce, který zemřel při srážce, podle pozdních nočních zpráv šlo o člověka, který byl zabit - a byl to Polák. Jeho totožnost policie zatím nesdělila, uvedla ale, že podle dosavadních poznatků nebyl tím, kdo s vozem do davu na trhu najel. Podle listu Berliner Morgenpost nařídily úřady provést pitvu, aby se zjistila příčina jeho úmrtí.

Samotný kamion měl poznávací značku Gdaňsku, přívěs Štětínska. Podle státní poznávací značky tak vůz pocházel z okolí města Gryfino, které leží poblíž německé hranice, asi 100 kilometrů severovýchodně od Berlína. Patřil polské přepravní společnosti Ariela Źurawského, což tamní televizi TVN24 potvrdil přímo její majitel. 

V Berlíně měl vůz údajně od pondělního odpoledne až do úterní osmé hodiny čekat, až mu bude umožněná vykládka. Źurawski zároveň popřel, že by do události na třídě Kurfürstendamm byl zapojen jeho řidič. „Ručím za něj, je to můj bratranec,“ prohlásil dopravce s tím, že muže zaměstnával patnáct let.

Žurawski má podezření, že jeho kamion někdo ukradl. S touto variantou pracuje i německá kriminálka, která prověřuje možnost, že byl vůz ukraden na staveništi ještě na území Polska. Polského řidiče se navíc nedaří zkontaktovat; naposledy s ním ve čtyři hodiny odpoledne mluvila jeho žena. 

Vyšetřovatelé se kloní k tomu, že šlo o útok

Úřady dosud oficiálně neoznámily, že šlo o úmyslný útok, němečtí vyšetřovatelé to ale předpokládají. Nasvědčuje tomu vyjádření na Twitteru berlínské policie, která o incidentu nyní informuje jako o „pravděpodobně teroristickém útoku“. Také ministr vnitra nejlidnatější německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralf Jäger ráno uvedl, že na základě dosavadních informací vychází z toho, že na berlínském vánočním trhu se odehrál „teroristický útok“.

Spolková kancléřka Angela Merkelová incident dosud nijak neoznačila, zrušila ale úterní plánovanou návštěvu svého volebního obvodu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziere hovořil o „události“ – čili nikoliv nehodě ani útoku, jak zprvu soudili němečtí policisté. Později jen opatrně naznačil: „V tuto chvíli nechci vypustit z úst slovo ,útok‘. Mnoho pro to nasvědčuje.“

Také zemský berlínský ministr vnitra Andreas Geisel prohlásil, že pozadí incidentu na Ku'dammu je nejasné. „O motivaci této události v současnosti nevíme nic. Máme prvního podezřelého, ale k jeho motivům nic nevíme. Probíhá vyšetřování a uvidíme během dne,“ oznámil.  

Podle listu Die Welt ovšem měla německá policie už několik dní dopředu informace o tom, že existuje nebezpečí útoku na metropolitní vánoční trh. Před možností útoků na vánoční trhy v Evropě varovalo nedávno také americké ministerstvo zahraničí. A vyšetřování berlínského činu převzal nejvyšší státní zástupce, který se v Německu věnuje mimo jiné závažným teroristickým činům. 

Zlý večer pro Berlín, reaguje Gauck

„Je to zlý večer pro Berlín a naši zem, který mnou stejně jako řadou lidí velmi otřásl,“ uvedl prezident Joachim Gauck v první reakci. Zároveň vyjádřil soustrast pozůstalým obětí a poděkoval zasahujícím záchranářům a policistům. Zármutek nad událostmi na vánočním trhu vyjádřila také kancléřka. Stejně reagoval i vicekancléř Sigmar Gabriel a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

„Francouzi sdílí smutek Němců tváří v tvář této tragédii, která se dotkla celé Evropy,“ uvedl francouzský prezident Francois Hollande. „Celá Francie stojí na straně Německa,“ napsal německy na Twitteru francouzský premiér Bernard Cazeneuve. Ministr vnitra jeho vlád oznámil, že Paříž zpřísní po celé zemi bezpečnostní opatření na vánočních trzích. Útok odsoudil také budoucí americký prezident Donald Trump.

Speciální vysílání ČT24 k incidentu v Berlíně (zdroj: ČT24)

Češi posilují bdělost

Český ministr vnitra Milan Chovanec v reakci na dění v Berlíně oznámil, že Česko okamžitě posílí ochranu takzvaných měkkých cílů. „Po dohodě s prezidentem PČR s okamžitou platností ještě více posilujeme bezpečnostní opatření u míst s vysokou koncentrací osob,“ uvedl na svém Twitteru. „Od partnerů nemáme potvrzeno, že by to byl teroristický útok, ale je to velmi pravděpodobné.“

Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi zřejmého útoku na vánoční trh v Berlíně byli čeští občané, uvedla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. „Berlínská policie totožnost zraněných a mrtvých neodhalila. Jsme v kontaktu s krizovou linkou německého ministerstva zahraničních věcí a náš zastupitelský úřad v Berlíně situaci průběžně sleduje.“