Zabijácké tuky chce WHO do pěti let vymýtit. Zdravotníci varují před margaríny i rychlým občerstvením

Světová zdravotnická organizace (WHO) představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž  trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale škodí. WHO odhaduje, že každoročně způsobují více než půl milionu úmrtí na srdeční a cévní onemocnění.

Odstranění nepřírodních trans tuků z našich jídelníčků je jednou z priorit WHO v návrhu strategického plánu pro činnost organizace v letech 2019 až 2023. Jako návod pro dosažení tohoto cíle má sloužit nový akční plán REPLACE („nahradit“) sestávající ze šesti obecných zásad. Jednou z nich je prosazovat nahrazování transmastných kyselin „zdravějšími tuky a oleji“, další například vytvořit regulace, které by průmyslové výrobě škodlivých látek zamezily.

„Zapracování šesti strategických zásad balíčku REPLACE pomůže dosáhnout eliminace trans tuků a představuje významné vítězství v globálním boji proti kardiovaskulárním nemocem,“ uvedl v prohlášení generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Používání zdravějších náhražek za transmastné kyseliny podle WHO neovlivní cenu ani chuť příslušných výrobků. Řada bohatých států již limity na obsah industriálních transmastných kyselin v balených potravinách zavedla, popřípadě zakázala ztužené oleje, které jsou hlavním zdrojem této nezdravé přísady.

Za příklad dává WHO v prvé řadě Dánsko, které jako první schválilo zmíněná omezení. „Obsah trans tuků v potravinách se dramaticky snížil a počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění klesl výrazněji než ve srovnatelných zemích OECD,“ napsala o situaci v Dánsku WHO.

Čím škodí trans tuky?

Transmastné kyseliny se přirozeně vyskytují pouze v mléčných výrobcích a mase přežvýkavců a průmyslově se vyrábějí procesem zvaným hydrogenace, respektive ztužování. V potravinářském průmyslu se používají od 50. let minulého století. Najít se dají v mnoha druzích potravin – zejména v polotovarech a předpečeném pečivu, olejích na smažení a margarínech na pečení, v krekrech či sušenkách a v neposlední řadě také v řadě jídel z rychlého občerstvení.

„Trans tuk je zbytečná toxická chemikálie, která zabíjí, a není žádný důvod, proč by jí měli být lidé po celém světě nadále vystavováni,“ řekl bývalý šéf amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí CDC Tom Frieden. Podle WHO zvyšuje jídelníček bohatý na trans tuky riziko srdečních potíží o 21 procent. Podle mnoha studií totiž zvyšují cholesterol a urychlují aterosklerózu. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Únavový syndrom by se mohl dát rozpoznat z krve, ukazuje nový test

Vyčerpání i projevy podobné chřipce, tak vypadají možné příznaky chronického únavového syndromu. Podle odhadů v Česku žijí desítky tisíc lidí s tímto onemocněním. Chronický únavový syndrom se nejčastěji objeví v mladém a středním dospělém věku. Stanovení diagnózy je ale velmi obtížné a nemocní se často setkávají s nedůvěrou a nepochopením. I proto se vědci v zahraničí snaží vyvinout diagnostickou metodu, která by nemoc potvrdila třeba z odběru krve.
před 17 hhodinami

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
25. 12. 2025

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
24. 12. 2025

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025
Načítání...