Nové hlukové mapy ukáží, kde je ohroženo zdraví

Reportáž: Měření hluku ukáže místa, kde stavět stěny (zdroj: ČT24)

Hygienici po pěti letech od poslední série měření aktualizují hlukové mapy. Zkoumají, jak se změnila zátěž na jednotlivých místech, a chtějí ukázat, kde je zapotřebí zajistit nová protihluková opatření.

Dlouhodobé vystavení nadměrnému hluku má dopady na lidské zdraví. „Nadlimitní hluk má negativní účinky na kardiovaskulární systém, jako je ischemická choroba srdeční a hypertenze, a potom účinky na spánek,“ vysvětluje Zdeňka Vandasová ze Státního zdravotního ústavu.

U zmíněné ischemické choroby srdeční je ta prahová hodnota šedesát decibelů. Na pražském sídlišti Spořilov, který kvůli rušné Spořilovské ulici platí za jedno z nejhlučnějších míst v metropoli, se přitom dají naměřit i hodnoty osmdesáti decibelů. „Ovlivňuje nás to. Špatně spíme, jsme hodně unaveni, a i jsme v souvislost s hlukem onemocněli,“ dodává místopředsedkyně SOS Spořilov Jana Růžičková.

Překračování limitů potvrzují i hlukové mapy, které v těchto dnech hygienici aktualizují po celé republice. Používá se pro zjištění, odkud hluk jde. „Díky akustické kameře jsme schopni rozlišit jednotlivé zdroje,“ vysvětluje Pavel Junek z Národní referenční laboratoře pro komunální hluk. Nástroj je doplňkem při tvorbě hlukových map, které vznikají výpočty v okolí hlavních silnic, železnic, letišť a aglomerací.

Na základě hlukových map teď mají vzniknout akční plány, které navrhnou protihluková opatření. Mezi ně patří třeba speciální stěny nebo tichý asfalt, který položili minulý měsíc v Brně.

  • zařízení, které umožňuje zobrazit naměřený a zpracovaný akustický signál v obraze z videokamery. 
  • Aby to bylo možné, je potřeba soustavy spolupracujících částí: mikrofonní pole, videokamera, frontend pro převod signálů, počítač a příslušný software. 
  • Přesný popis, jak akustická kamera funguje a jak vypadá, najdete ZDE.
  • Zdroj: Národní referenční laboratoř