V Jeruzalémě našli toaletu starou 2700 let. Ukazuje, jak ve starověku vypadal život bohatých

Archeologové objevili v kdysi luxusním paláci v Jeruzalémě soukromou toaletu z doby před více než 2700 lety. Informoval o tom deník The Jerusalem Post s odkazem na izraelskou agenturu pro staré památky.

Archeolog Jaakov Billig, který výzkum vedl, řekl, že v tak dávné době si mohlo soukromou toaletu dovolit jenom velmi málo lidí a jenom ti nejbohatší. Chudí lidé museli hygienu podle něj řešit velmi improvizovaně. O tisíc let později učenci definovali bohatého člověka jako někoho, kdo může „mít záchod poblíž stolu“.

V hranatém prostoru nyní našli historici do hladka opracovaný stolec z vápence. Místnost byla součástí rozlehlého sídla postaveného nad dnešním jeruzalémským Starým Městem. Pod sedadlem byl hluboký septik.

Starověká toaleta nalezená v Izraeli
Zdroj: Israel Antiquities Authority

V objektu se našly také kamenné hlavice sloupů a sloupy samotné. V blízkosti domu byla zřejmě zahrada se sady a vodními rostlinami, což jsou další důkazy zámožnosti majitelů. Billig nevylučuje, že palác obývali judští králové. Domnívá se, že pochází z doby Prvního chrámu – toto období skončilo roku 586 př. n. l., kdy byl chrám vypálen vojskem babylonského krále Nebukadnezara II. při dobytí Jeruzaléma, po kterém následovalo babylonské zajetí.

Archeologové uvedli, že záchod měl možná výhled na celé město a předpokládají, že byl vybaven osvěžovačem vzduchu. Plocha latríny byla asi jeden a půl krát dva metry. Záchodové prkénko bylo na místě nalezeno také, ale archeologové si zatím nejsou jistí, jestli bylo vytesáno ze stejné horniny, nebo z jemnějšího kamene.