Satelitní snímky ukazují rozsah sucha v Amazonii. V korytě řeky projede motorka

Kvůli nebývalému suchu v brazilské části Amazonie klesla hladina řeky Río Negro, jednoho z přítoků Amazonky, tak nízko, že lodě v přístavu v Manaus zůstaly stát na říčním dně. Nedostatek vody do značné míry způsobený jevem El Niño narušuje říční dopravu, na níž závisí stovky tisíc lidí v okolních vesnicích, a ohrožuje také pralesní ekosystémy.

V přístavu v Manausu, blízko místa, kde se Río Negro vlévá do Amazonky, dosáhla hladina vody svého minima za dobu 121 let měření. Její výška činí 13,59 metru, čímž bylo překonáno dosavadní minimum z roku 2010, kdy hladina klesla na 13,63 metru.

Ještě lépe je úbytek vody vidět na snímcích ve falešných barvách, kde červená ukazuje chlorofyl, tedy rostliny, a šedo-zelená vodu:

Na snímcích pořízených ze vzduchu jsou vidět dvě lodě v přístavu, které stojí na holém dně řeky, několik desítek metrů od míst, kde ještě voda je. Tam, kde původně tekla řeka, se dá teď jezdit autem nebo na motorce, řekl kapitán jedné z uvázlých lodí agentuře Reuters. Dodal, že mu nezbývá než počkat, až se voda vrátí.

Problémy s vodou mají i přítoky Amazonky
Zdroj: Reuters

Sucho trápí půl milionu lidí

V oblasti už několik měsíců nepršelo. „V naší vesnici za sebou máme tři měsíce bez deště,“ řekl deníku The Guardian Pedro Mendonça, který žije ve vesnici Santa Helena do Ingles u Manausu. Tomuto obyvateli Amazonie se ulevilo, když do jeho vesnice jedna z brazilských nevládních organizací dovezla materiální pomoc. Osady na břehu Río Negro jsou totiž běžně zásobovány pomocí lodní dopravy, teď se ale na mnoho míst větší lodi nedostanou, i když někam je možné doplout na kánoi.

Lidé v oblasti tak mají ztížený přístup k potravinám, pitné vodě nebo i lékům. „Jsme prakticky odříznutí,“ uvedl Nelson Mendonça, představitel vesnice Santa Helena do Ingles. Zboží se teď do vesnice nosí nebo vozí traktorem. Podle úřadů ve státu Amazonas se sucho v Amazonii dotýká 481 tisíc lidí.

V některých oblastech Amazonie byly v období od července do září nejnižší srážky od roku 1980, vyplývá podle britského listu z dat brazilského Národního střediska pro varování před přírodními katastrofami (Cemaden). Brazilské ministerstvo pro vědu, technologie a inovace letošní sucho přičítá jevu El Niňo, který způsobuje extrémní výkyvy počasí. Sucho a vysoká teplota vody v Amazonii dopadá mimo jiné také na říční delfíny, kteří už v září hromadně uhynuli u jezera Tefé.