Páteční Noc vědců ovládnou roboti. Kvůli covidu bude celá on-line

Člověk a robot bude téma Noci vědců, která se uskuteční v pátek 27. listopadu. Akce se kvůli koronaviru koná on-line, program zůstane na webu do konce roku. Lidé si budou moci poslechnout přednášky o využití robotů v zemědělství, medicíně, astronomii a v dalších oborech. Jen v Praze a okolí se do akce zapojí 15 institucí. Letošní téma odkazuje také ke 100. výročí prvního použití slova „robot“.

Do špičkového laserového centra v Dolních Břežanech lidé mohou nahlédnout s vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Ti představí například laserové mikroobrábění, díky kterému je možné vytvořit dírku o průměru lidského vlasu.

Jeden z příspěvků se věnuje také tomu, jak odborníci z Ústavu organické chemie a biochemie s pomocí robotů navrhují nové nástroje pro testování nemoci covid-19 či ochranu před nákazou.

Výzkumníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze budou hovořit třeba o hydrogelových mikrorobotech poháněných světlem. Miniaturní roboti mohou sloužit v mikrochirurgii nebo pro kontrolovanou dopravu léčiv v těle.

O měření stromů pomocí dronů, ale také o výzkumu tropického zemědělství budou přednášky vědců z České zemědělské univerzity v Praze. Národní zemědělské muzeum pak připravilo třeba příspěvky o tom, jak robotizace pomáhá ochraně rostlin, výrobě piva či na téma mikroorganismů v lidském trávicím traktu.

Vědci z ČVUT představí „tančící“ roboty, trendy v robotické rehabilitiaci pacientů i pracoviště, které simuluje prostředí průmyslové výroby.

Za Univerzitu Karlovu pohovoří vědci mimo jiné o tom, co může o epidemii koronaviru „prozradit“ matematika či jak umělá inteligence pomáhá koordinovat skupiny robotů. Představí i video s komentovanou ukázkou preparátů zobrazujících mikroskopickou stavbu lidského těla a přednášky o využití 3D tisku v medicíně.

O robotech ve filmu pohovoří filmový kritik Kamil Fila. Stému výročí slova „robot“ a knižního vydání dramatu R.U.R. bude věnována přednáška Zdeňka Vacka, ředitele Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Na programu je i přednáška o literatuře psané umělou inteligencí.

S vesmírnými pokusy a přednáškou o kvantových počítačích se zapojí také organizace Planetum.

Noc vědců je celorepubliková akce, která se od roku 2005 zaměřuje na popularizaci vědy a techniky. Letos se zapojí asi 50 univerzit, science center a dalších vědeckých a na vědu orientovaných institucí.