TÉMA

Kamil Fila

Páteční Noc vědců ovládnou roboti. Kvůli covidu bude celá on-line

Člověk a robot bude téma Noci vědců, která se uskuteční v pátek 27. listopadu. Akce se kvůli koronaviru koná on-line, program zůstane na webu do konce roku. Lidé si budou moci poslechnout přednášky o využití robotů v zemědělství, medicíně, astronomii a v dalších oborech. Jen v Praze a okolí se do akce zapojí 15 institucí. Letošní téma odkazuje také ke 100. výročí prvního použití slova „robot“.
27. 11. 2020|

Snažil se svět harmonizovat, místo aby ukazoval na jeho rozpory, hodnotí Menzela filmoví kritici

Jiří Menzel rozuměl hercům, uměl s nimi pracovat a sám byl vynikajícím hercem. Točil filmy proto, aby uspokojil svoje diváky. V Bohumilu Hrabalovi si našel silné postavy a situace, které dokázal lyrizovat, aby potěšil všechny. Tak slavného režiséra hodnotí filmoví kritici a historici. Václav Neckář na něj zase vzpomíná jako na perfektního režiséra, protože ho hlídal.
8. 9. 2020|

Star Wars jsou multikulturní mytologií pro dnešní dobu. Odráží se v nich Vietnam i ženská síla

Souboj světlé a temné strany síly se (prozatím) uzavírá. Do kin vstupuje devátá epizoda Star Wars s podtitulem: Vzestup Skywalkera. Dohromady tři trilogie dokázaly oslovit už třetí generaci diváků. Vizionář George Lucas totiž nejen vtipně propojil rozmanité žánry, ale především vystavěl bohatou kosmologii, která čerpá z prastarých mýtů a přitom reaguje na dobovou náladu, od války ve Vietnamu po ženskou emancipaci.
19. 12. 2019|
Newsroom ČT24

Temná stránka práce novinářek: nadávky a sexuální obtěžování na denním pořádku

Pro 90 procent amerických žurnalistek jsou největší hrozbou útoky na internetu. Ukázal to nový průzkum newyorského Výboru na ochranu novinářů (CPJ). Vulgární příspěvky a zprávy v online prostředí byly zároveň jedním z nejčastějších typů útoku, které novinářky z USA a Kanady zažily. Není to ale problém jen v americkém prostředí – čelí mu i Češky.
15. 9. 2019|

Agentem 007 bude černoška. Bond už dávno není splněný mužský sen, říká Kamil Fila

James Bond v podání Daniela Craiga sice v pětadvacáté bondovce chybět nebude, kódové označení 007 bude ale nově patřit ženě. V příštím filmu o agentovi Jejího Veličenstva připadne britské herečce Lashaně Lynchové. Podle názorů některých tak už i Bonda doběhla kampaň MeToo a multikulturalismus. Podle jiných byl Bond příliš sexistický a jeho chování k ženám nepřijatelné, změna je tedy potřebná. Nic převratného se neděje, domnívá se filmový kritik Kamil Fila, který o pozdvižení kolem nové Bond Woman hovořil s Danielou Písařovicovou v Událostech, komentářích.
17. 7. 2019|