Robot Atlas už zvládá skoky i salta. Jeho pokrok za tři roky je úžasný, říkají experti

Nejnovější verze robota Atlas je schopná akrobatických triků, které nezvládne většina netrénovaných lidí. Pokrok v jeho vývoji ukazuje, kam se bude ubírat další směr robotiky.

Když společnost Boston Dynamics před několika lety představila poprvé své pokusy s podobnými roboty, většina diváků se smála. Roboti padali, káceli se, bez příčiny se zasekávali a naráželi do zdí. Nejčastější komentář byl: „Doba, kdy nás roboti nahradí, je v nedohlednu.“ Podívejte se na nejznámější selhání tohoto stroje:

Jenže tato technologická společnost sídlící v massachusettském Walthamu se za léta své existence neustále posouvá kupředu. Pracuje zejména na dvou strojích: čtyřnohém robotu BigDog, který připomíná psa nebo mezka, a na člověku podobném robotu Atlas, jenž je schopný pohybovat se po dvou končetinách.

Jako člověk

Právě Atlas je ten nejzajímavější a nejpokročilejší. Vývoj 188 centimetrů měřícího a 156 kilogramů vážícího robota spolufinancuje americká armádní agentura DARPA. Existuje od roku 2013, zpočátku fungoval pouze upoutaný, kdy nebyl schopný samostatného provozu. O dva roky později Boston Dynamics představila verzi schopnou samostatného pohybu – tato už chodí, aniž by byla připoutaná kabelem. Pohání ji li-ionová baterie o kapacitě 3,7 kW, takže se vydrží pohybovat téměř hodinu.

Přestože je od počátku robot v podstatě stejný (jeho pohyb je založen na 28 hydraulických kloubech), neustále probíhají jeho drobná vylepšení. Zatímco na počátku stěží přešel podlahu s drobnými nerovnostmi, od té doby dostal lepší pohybové schopnosti, stal se obratnějším a tišším. Nové video ukazuje, jak snadno překonává nyní překážky, s nimiž by měli problém i méně šikovní lidé:

V tomto videu ukazuje parkourové schopnosti – tedy „schopnost dostat se z bodu A do bodu B bezpečně, plynule a účinně (efektivně) za použití vlastního těla, a to prostřednictvím přemetů, salt vzduchem, skoků apod.“ – jak zní definice tohoto původem francouzského sportu.

Už před rokem dokázal udělat salto vzad:

Server Wired hodnotí proměnu Atlasových schopností jako bezmála zázračnou: „Není přeháněním, když řekneme, že Atlas se stal z podčlověka nadčlověkem. Ještě v lednu 2016 tak tak chodil bez kabelu, teď dělá salta!“