NASA vytvořila novou „zprávu v lahvi“, která říká o lidstvu všechno podstatné. Pošle ji k Europě

Americká agentura NASA vyšle letos do kosmu misi, která bude hledat stopy života ve Sluneční soustavě. K měsíci Europa pošle sondu, která kromě vědeckých přístrojů ponese také poselství o člověku a Zemi.

Už letos v říjnu se vydá k Jupiterově měsíci Europa sonda NASA, která se jmenuje Europa Clipper. Jejím úkolem bude zjistit o tomto tělese co nejvíc – právě tento měsíc má totiž ve Sluneční soustavě zřejmě nejlepší podmínky pro existenci života.

Sonda je vybavená spoustou špičkových přístrojů, které budou měřit led zakrývající oceán, zkoumat atmosféru měsíce i jeho okolí a jimiž se také pokusí nakouknout i do samotného oceánu. Veškerá technologie musí být ale dobře chráněná – nedaleký Jupiter je totiž zdrojem silné radiace, která by mohla jejich funkcí narušit.

Vědci z NASA tedy přistroje ukryli do odolného kovového pouzdra, jež bude uzavřené stejně pevným trojúhelníkovým panelem. NASA teď zveřejnila jeho podobu: bude mít kromě funkce uzávěru ještě jednu důležitou roli: ponese na sobě poselství o lidstvu podobné tomu, co nesly sondy Voyager.

Předchozí zprávy byly určené případným inteligentním adresátům mimo Sluneční soustavu, tato by měla oslovit ty z ní. Destička je vyrobená z tantalu, kovu netečného vůči chemickému poškození natolik, že dostal jméno po antickém hrdinovi, který snášel příkoří celou věčnost.

Co o sobě říká lidstvo

Deska měří 18 krát 28 centimetrů, je z obou stran popsaná a obsahuje i grafiku. Vědci z NASA na ni umístili pět unikátních prvků: báseň, portrét vědce Rona Greeleyho spojeného s objevováním Europy, obrys lahve a dvě sdělení související s organizací SETI, která pátrá po mimozemském životě: slavnou Drakeovu rovnici a frekvence považované za ideální pro mezihvězdnou komunikaci – tedy vlastně návod, na jaké frekvenci by s námi nálezci mohli komunikovat.

Na vnější části desky je grafika, která zdůrazňuje spojení lidstva s Europou a obsahuje nahrávky slova „voda“ namluveného ve 103 jazycích. Uprostřed desky je symbol pro vodu v americkém znakovém jazyce.

Součástí je také báseň o vodě americké básnířky Ady Limónové, která vznikla speciálně pro tuto příležitost.

„Poselství o spojení prostřednictvím vody, která je nezbytná pro všechny formy života, jak je známe, dokonale ilustruje vazbu Země na tento tajemný oceánský svět, který se vydáváme zkoumat,“ uvedla ředitelka oddělení planetárních věd v ústředí NASA ve Washingtonu Lori Glazeová.