Miliardář Bezos nabízí NASA dvě miliardy dolarů, aby mohl postavit měsíční modul

Majitel společnosti Blue Origin Jeff Bezos v pondělí napsal NASA otevřený dopis, ve kterém nabízí slevu dvě miliardy dolarů, aby jeho společnost mohla postavit modul pro přistání na Měsíci.

Zakázku na systém přistání člověka (HLS) v hodnotě 2,9 miliardy dolarů získala od NASA v dubnu konkurenční společnosti SpaceX Elona Muska. Ale Blue Origin a třetí společnost Dynetics proti tomuto rozhodnutí podaly protest, který v současné době čeká na rozhodnutí Úřadu pro kontrolu činnosti americké vlády. Bezosova nabídka může podle amerických médií situací hodně zamíchat.

Cíl: vrátit Američany na Měsíc

Spojené státy se v rámci programu Artemis snaží vrátit na Měsíc do roku 2024 – zatím bez lidské posádky. Zkušenosti, které tyto mise získají, by chtěly Spojené státy využít k přípravě letu na Mars s lidskou posádkou v roce 2030 – ideálně s tím, že by už na Marsu v nějaké podobě Američané zůstali.

Ve svém dopise šéfovi NASA Billu Nelsonovi Bezos uvedl, že tato nabídka „by měla překlenout nedostatek finančních prostředků“, který vedl k tomu, že vesmírná agentura vybrala pouze jednoho dodavatele namísto dvou, kteří by si pak navzájem konkurovali.

Od chvíle, kdy společnost Blue Origin o tuto zakázku přišla, začala aktivně lobbovat za zrušení tohoto rozhodnutí, což vedlo americký Senát k přijetí zákona, který souhlasí s přidáním deseti miliard dolarů na systém modulů s lidskou posádkou. Tento zákon se ale stále projednává ve Sněmovně reprezentantů a kritici jej označili za „Bezosovu záchranu“.

Podle Bezose je hlavní výhodou přistávacího modulu Blue Origin použití kapalného vodíku jako paliva, které lze těžit z měsíčního ledu. Je to v souladu s plány NASA využívat Měsíc k doplňování paliva raketám pro operace hlouběji ve Sluneční soustavě. Dodal, že jeho společnost bude svůj přistávací modul testovat na oběžné dráze kolem Země na vlastní náklady.

„Jsme připraveni pomoci NASA zmírnit technická rizika a vyřešit rozpočtová omezení a vrátit program Artemis na konkurenceschopnější, důvěryhodnější a udržitelnější cestu,“ doplnil Bezos.

Zatím není jasné, jestli tento Bezosův zásah na poslední chvíli ovlivní výsledek zadání zakázky.

Bezos a vesmír

Miliardář Jeff Bezos jako ředitel, prezident a akcionář společnosti Amazon v posledních letech masivně investuje do kosmického průmyslu. Nejvíce jsou vidět jeho aktivity ve snahách o komerční turistické lety do kosmu – v červenci se sám na hranici vesmírného prostoru na palubě své lodi podíval.