Rozvod za všechny peníze. Zakladatel Amazonu zřejmě udělá ze své bývalé nejbohatší ženu světa

Horizont ČT24: Chystá se nejbohatší rozvod světa (zdroj: ČT24)

Zakladatel a generální ředitel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos se po 25 letech rozvádí. Nejbohatší muž světa, jehož majetek se odhaduje na 160 miliard dolarů (zhruba 3,6 bilionu korun), se zřejmě postará také o nejbohatší dělení rodinného majetku, po němž se jeho dosavadní manželka MacKenzie může stát také nejbohatší ženou světa.

„Po dlouhém období láskyplného zkoumání možností a odluky na zkoušku jsme se rozhodli rozvést a pokračovat v našem společném životě už jako přátelé,“ uvedli Bezosovi ve společném prohlášení oznamujícím konec letitého manželství.

Jeff Bezos založil Amazon v roce 1994 a loni v dubnu připomněl, že podpora jeho ženy MacKenzie hrála při vzniku firmy významnou roli. Amazonu, jenž se zrodil v tehdejší garáži Bezosových, v začátcích vedla MacKenzie účetnictví.

Kromě internetového gigantu vlastní Bezos i deník The Washington Post a investuje do vesmírného projetu. MacKenzie je zase graduovanou právničkou a nyní se živí jako spisovatelka.

„Ti dva žijí odloučeně už delší dobu. Předpokládám, že toho času využili k dosažení soukromé a důvěrné dohody,“ říká newyorský rozvodový právník Bernard Clair.

Nejdražší rozvod světa

Bernie Ecclestone se svou bývalou ženou Slavicou
Zdroj: Crispin Thruston/Reuters

Rozvody, kdy jeden z manželů platil druhému víc než miliardu dolarů, se v minulosti odehrály jen čtyři. Kromě dvou obchodníků dal víc než miliardu mediální magnát Rupert Murdoch a bývalý šéf Formule 1 Bernie Ecclestone. Bezosovi je zřejmě hladce překonají.

  • Americký byznysmen, obchodník s uměním a chovatel koní Alec Wildenstein vyplatil v roce 1999 své ženě Jocelyn odhadem 3,8 miliardy dolarů.
  • Australsko-americký mediální magnát Rupert Murdoch vyplatil v roce 1999 své ženě Anně po 31 letech manželství 1,7 miliardy dolarů.
  • Britský byznysmen a promotér závodů Formule 1 Bernie Ecclestone se po 23 letech manželství s chorvatskou modelkou Slavicí vypořádal odhadovanou částkou 1,2 miliardy dolarů.
  • Americký realitní magnát a sběratel umění Steve Wynn zaplatil v roce 2010 při rozvodu manželce Elaine 1 miliardu dolarů.
  • Zdroj: Wikipedia

Z Hollywoodských hvězd stál rozvod nejvíc Mela Gibsona. Exmanželce musel vyplatit 425 milionů dolarů. Vysokou cenu za svobodu platili i ruští magnáti Roman Abramovič a Boris Berezovskij nebo režisér Steven Spielberg. Také Madonně a Paulu McCartneymu konec manželství výrazně ztenčil konta.

Pětadvacet milionů dolarů, na které vyšel Donalda Trumpa rozvod s první ženou Ivanou, není až tolik v porovnání s útrapami nejbohatšího Itala a expremiéra Silvia Berlusconiho. Od roku 2012 měl své exmanželce platit tři miliony eur měsíčně. V odvoláních časem částku snížil a předloni ho soud plateb zprostil. S tím, že je jeho bývalá manželka už dost bohatá, aby mu mohla ještě vrátit přeplatek 60 milionů eur.