Jediný ruský radioteleskop v problémech: přestal reagovat na pokyny ze Země

Jediný ruský radioteleskop Spektr-R přestal reagovat na pokyny přicházející ze Země. Ruským médiím to oznámil šéf vesmírného centra Nikolaj Kordašev. Přístroj ale zatím stále posílá shromážděná data. Odborníci se teď snaží spojení s radioteleskopem obnovit a nevylučují, že reagovat znovu začne.

 Zatím byly všechny pokusy neúspěšné, další proběhne v pondělí 14. ledna. Ruský radioteleskop Spektr-R už výrazně překročil plánovanou provozní dobu, takže jeho selhání není pro ruské experty velkým překvapením. 

Vesmírný radioteleskop Spektr-R vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Zenit-3M v červenci 2011. Zkoumat má například jádra galaxií, kosmické záření, magnetické pole nebo gravitační pole Země. Jeho životnost byla naplánována minimálně na pět let, v roce 2016 ji prodloužili do konce letošního roku.

Příčina problémů je neznámá

Ruská kosmická agentura Roskosmos oznámila, že přístroj přestal reagovat na pokyny ve čtvrtek 10. ledna. Od té doby se technici snaží spojení obnovit. Kordašev přitom zdůraznil, že teleskop fungoval značně delší dobu, než se původně předpokládalo.

„V tuto chvíli se snažíme situaci vyřešit… Jsou tam různé systémy spojení, část z nich funguje, část ne. Část signálu máme. Tyto problémy jsme v minulosti už měli. Vše může začít znovu fungovat. Doufáme v to,“ cituje agentura Ria Novosti Kordaševa.

Rusko ve spolupráci s Německem plánuje v letošním roce vynést na oběžnou dráhu nový radioteleskop Spektr-RG.