TÉMA

Nosná raketa

Nosná raketa Ariane 5 naposledy vzlétla do vesmíru, nahradí ji nový model

Naposledy do vesmíru odstartovala v noci na čtvrtek nosná raketa Ariane 5 evropské společnosti Arianespace. Rakety této generace po 27 letech nahradí nová verze, Ariane 6, která ale podle agentury Reuters vzlétne nejdříve příští rok. Nasazení této rakety do provozu je přitom pro Evropu důležité mimo jiné kvůli přerušení spolupráce s Ruskem po jeho obnovené invazi na Ukrajinu.
6. 7. 2023|

Mise Artemis I plně uspěla, oznámila NASA. Návrat na Měsíc s lidskou posádkou je tedy možný

Dosavadní analýza dat z loňské mise Artemis I ukázala, že nosná raketa SLS, kosmická loď Orion i pozemní systémy potřebné pro start a návrat na Zemi jsou připraveny pro lety astronautů na Měsíc. Na tiskové konferenci to uvedli představitelé amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Mise Artemis II, při které modul tentokrát obkrouží přirozenou zemskou družici s posádkou, je podle nich v plánu na listopad 2024.
8. 3. 2023|

Crew Dragon společnosti SpaceX se blíží k prvnímu letu s posádkou. Ukončí to závislost Američanů na Rusku

Americká společnost SpaceX se o další důležitý krok přiblížila k prvnímu letu své lodi Crew Dragon s posádkou do vesmíru. Firma úspěšně provedla sérii statických zkoušek motorů, po nichž už bude následovat jen ostrá prověrka záchranného systému lodi. Na svém webu o tom informovala americká vesmírná agentura NASA.
15. 11. 2019|

Na kosmický výzkum jde v Česku 1,5 miliardy korun. Přispívá ministerstvo dopravy i školství

V příštích šesti letech bude Česká republika na kosmické programy jako člen Evropské kosmické agentury (ESA) dávat 1,53 miliardy korun ročně. Tato částka je o 275 milionů korun více, než ČR vkládala do ESA dosud. Stát chce vesmírnými programy podpořit zejména budování tuzemských kapacit pro kosmické technologie a zvyšování konkurenceschopnosti. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy, který v pondělí schválila vláda.
14. 10. 2019|

Musk slíbil, že začne testovat záchranný systém kosmické lodi Crew Dragon

Test záchranného systému nové pilotované lodě Crew Dragon společnosti SpaceX by se mohl uskutečnit už koncem listopadu. Informoval o tom zakladatel a šéf podniku Elon Musk. Zkouška má být posledním klíčovým bodem před prvním letem Crew Dragon s astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).
10. 10. 2019|

Írán se pokusil dopravit na oběžnou dráhu satelit. Neuspěl

Írán se v úterý bez úspěchu pokusil vyslat do vesmíru družici. Kvůli potížím nosné rakety se ji nepodařilo dopravit na oběžnou dráhu, oznámila agentura Reuters.
15. 1. 2019|

Jediný ruský radioteleskop v problémech: přestal reagovat na pokyny ze Země

Jediný ruský radioteleskop Spektr-R přestal reagovat na pokyny přicházející ze Země. Ruským médiím to oznámil šéf vesmírného centra Nikolaj Kordašev. Přístroj ale zatím stále posílá shromážděná data. Odborníci se teď snaží spojení s radioteleskopem obnovit a nevylučují, že reagovat znovu začne.
14. 1. 2019|