Nosná raketa Ariane 5 naposledy vzlétla do vesmíru, nahradí ji nový model

Naposledy do vesmíru odstartovala v noci na čtvrtek nosná raketa Ariane 5 evropské společnosti Arianespace. Rakety této generace po 27 letech nahradí nová verze, Ariane 6, která ale podle agentury Reuters vzlétne nejdříve příští rok. Nasazení této rakety do provozu je přitom pro Evropu důležité mimo jiné kvůli přerušení spolupráce s Ruskem po jeho obnovené invazi na Ukrajinu.

Třiapadesát metrů vysoká raketa s dvojicí vojenských satelitů odstartovala z vesmírného přístavu v Kourou ve Francouzské Guyaně ve středu v 19:00 místního času (o půlnoci ze středy na čtvrtek našeho času).

Finální 117. misi rakety Arianespace původně plánovala na polovinu června, kvůli technickým obtížím ji ale odložila. Znovu se tak stalo 4. července, tentokrát kvůli špatnému počasí.

Rakety Ariane 5 začaly létat do vesmíru v roce 1996. Od té doby dostaly do kosmu například satelity evropského navigačního systému Galileo, vesmírný teleskop Jamese Webba nebo sondu Rosetta, která zkoumala kometu Čurjumov-Gerasimenko.

Rakety série Ariane 5 více než zdvojnásobily kapacitu svých předchůdkyň Ariane 4, pokud jde o hmotnost nákladu přepravovaného na oběžnou dráhu. Umožnily tak vynést na orbit dva velké telekomunikační satelity najednou nebo vyslat velké a těžké náklady do hlubin vesmíru, uvádí Evropská kosmická agentura (ESA).