TÉMA

Ariane 5

Nosná raketa Ariane 5 naposledy vzlétla do vesmíru, nahradí ji nový model

Naposledy do vesmíru odstartovala v noci na čtvrtek nosná raketa Ariane 5 evropské společnosti Arianespace. Rakety této generace po 27 letech nahradí nová verze, Ariane 6, která ale podle agentury Reuters vzlétne nejdříve příští rok. Nasazení této rakety do provozu je přitom pro Evropu důležité mimo jiné kvůli přerušení spolupráce s Ruskem po jeho obnovené invazi na Ukrajinu.
6. 7. 2023|

Poslední start rakety Ariane 5 byl odložen na neurčito. Náhradu Evropa nemá

Poslední let rakety Ariane 5 plánovaný na pátek byl kvůli technickým potížím odložen na neurčito. Informovala o tom v prohlášení na Twitteru společnost Arianespace, která nosiče provozuje. Raketa se měla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně vydat na svou poslední cestu předtím, než ji nahradí nová generace nosných raket, v pátek zhruba půl hodiny před půlnocí.
16. 6. 2023|

Odstartovala sonda Juice. Poletí osm let k Jupiteru, prozkoumá planetu i její měsíce

V pátek z evropského kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala raketa Ariane 5 s obří sondou Juice, která se tak vydala na osm let dlouhou cestu k Jupiteru. Úkolem sondy je kromě zkoumání systému největší planety Sluneční soustavy také prostudovat trojici jejích ledových měsíců: Callisto, Europu, a zejména největší měsíc Ganymedes. Mimo jiné se pokusí zjistit, jestli se na nich může vyskytovat život. Na projektu pod hlavičkou Evropské kosmické agentury (ESA) se podíleli i čeští vědci.
14. 4. 2023|

ESA vypustila meteorologickou družici nové generace, zpřesní předpověď počasí

Evropská kosmická agentura (ESA) vypustila do vesmíru meteorologickou družici MTG-I1 nové generace. Agentura uvádí, že tím zahájila novou éru předpovídání počasí. Družice je součástí systému tří satelitů, který bude poskytovat přesnější a rychlejší data. Obsahuje i přístroj na detekci blesků, což by mělo pomoci lépe předpovídat výskyt nebezpečných bouří.
14. 12. 2022|

Kosmické krajiny, exoplanety a vzdálené galaxie. NASA ukázala další snímky z Webbova teleskopu

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila další čtyři snímky, které pořídil její vesmírný dalekohled Jamese Webba. Ukazují několik kosmických jevů v dosud nevídaných detailech.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 22:30|