Musk slíbil, že začne testovat záchranný systém kosmické lodi Crew Dragon

Test záchranného systému nové pilotované lodě Crew Dragon společnosti SpaceX by se mohl uskutečnit už koncem listopadu. Informoval o tom zakladatel a šéf podniku Elon Musk. Zkouška má být posledním klíčovým bodem před prvním letem Crew Dragon s astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Společnost SpaceX se svou lodí schopnou přepravovat lidi už v první polovině března úspěšně absolvovala zkušební let k ISS bez posádky. Druhá výprava na orbitální komplex, tentokrát s posádkou, byla původně plánována na červenec. Nakonec ji ale museli odložit kvůli poškození lodě při nezdařeném dubnovém testu motorů na zemi.

Před letem s astronauty musí SpaceX ještě prověřit záchranný systém. Ten má v případě nečekané události při startu nebo krátce po něm zajistit přenesení posádky do bezpečné vzdálenosti od startovací rampy nebo nosné rakety.

Během tohoto testu, označovaného IFA (in-flight abort), odstartuje nosná raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Krátce po vzletu Crew Dragon zažehne únikové motory SuperDraco, které pak loď dostanou dostatečně daleko od rakety.

Připraveny ke startu

Musk nyní na Twitteru sdělil, že jak nosná raketa, tak vesmírná loď už jsou v objektu společnosti SpaceX na mysu Canaveral, kde se test záchranného systému odehraje. „Veškerý hardware je na mysu. Je třeba statický test motorů a přenastavení pro let. Vypuštění pravděpodobně konec listopadu/začátek prosince,“ napsal Musk.

SpaceX získala kontrakt s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) ve výši 2,6 miliardy dolarů na přepravu amerických astronautů na ISS a zpět na Zemi s využitím nosné rakety a pilotované lodě společnosti. Uzavření kontraktu bylo oznámeno v roce 2014, stejně jako podobná dohoda NASA se společností Boeing, která nyní dokončuje svoji loď CST-100 Starliner.

NASA původně očekávala, že alespoň jedna z lodí těchto společností začne s posádkami létat do konce roku 2017. Americká vesmírná agentura totiž chce přestat s kupováním míst v ruských kosmických lodích Sojuz. Ty jsou jediným přepravním prostředkem schopným dostávat lidi na oběžnou dráhu kolem Země od ukončení programu amerických raketoplánů z července 2011. Ředitel NASA Jim Bridenstine nedávno řekl, že jedno místo v ruských lodích schopných letu s tříčlennou posádkou nyní stojí 85 milionů dolarů (dvě miliardy korun).