Do kosmu odstartoval Muskův přelomový Crew Dragon. Na palubě je Ellen Ripleyová

Do kosmu odstartoval Muskův přelomový Crew Dragon (zdroj: ČT24)

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v sobotu odstartovala k prvnímu testovacímu letu nová kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX. Po dlouhé době jde o loď určenou pro dopravu lidí. Nyní je na palubě „Ripleyová“, fiktivní člen posádky sloužící testovacím účelům.

Kosmická loď odstartovala přesně podle plánu ve 2:49 místního času (8:49 středoevropského času). Loď do kosmu nese již osvědčená raketa Falcon 9. Míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se kterou by se už v neděli měla spojit v automatickém režimu. Na palubě téměř pět metrů dlouhá loď Crew Dragon nese zhruba 200 kilogramů zásob. 

Plavidlo určené pro dopravu lidí do kosmu letí bez posádky, v křesle pro astronauty je ale figurína se senzory. „Říkáme jí smartie a jmenuje se Ripleyová,“ sdělil představitel společnosti SpaceX Hans Koenigsmann na předletové tiskové konferenci. Jde o připomínku Ellen Ripleyové, hlavní postavy filmu Vetřelec z roku 1979 a jeho pokračování.

Ripleyová na palubě Crew Dragonu
Zdroj: SpaceX

Ripleyová je oblečena v letovém skafandru, který společnost SpaceX pro svůj pilotovaný program kosmických letů vyvinula. Na lodi ale rozhodně není zbytečnou zátěží. Je totiž stejně jako celá loď protkaná senzory, které vědci společnosti SpaceX využijí k monitorování letu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a poté návratu na Zemi. Získaná data se využijí při budoucích misích s posádkou.

Čidla ve fiktivní Ripleyové budou měřit síly a zrychlení, jež budou působit na lidi, a také sledovat celé prostředí kolem nich. „Cílem je získat představu o tom, jak se budou lidé na místě Ripleyové cítit,“ řekl Koenigsmann. „Ve skutečnosti neočekávám mnoho překvapení, nicméně je lepší ověřovat a zajistit, že je to bezpečné a že vše bude pohodlné pro naše astronauty při příštím letu lodi,“ dodal.

O startu kosmické lodi Crew Dragon mluvil redaktor webu Kosmonautix.cz Lukáš Houška (zdroj: ČT24)

Kromě Ripleyové je na palubě také plyšová hračka připomínající planetu Zemi, která se bude moci vznášet ve stavu beztíže. „Supermoderní ukazatel nulové gravitace dodán krátce před startem,“ napsal k fotografii plyšáka na Twitteru Elon Musk, zakladatel soukromé americké vesmírné společnosti SpaceX.

Mise s lidmi má následovat v červenci

Loď se po příletu k ISS v automatickém režimu připojí k modulu Harmony díky speciálnímu adaptéru, který astronauti už dříve nainstalovali. Během přibližně dvoutýdenního spojení posádka stanice přenese dopravený náklad a místo něj do lodi umístí výsledky některých experimentů. Poté bude následovat odpojení a návrat na Zemi s využitím padáků při přistání do Atlantského oceánu u Floridy. Z vody pak Crew Dragon vyzvedne a na souš dopraví loď společnosti SpaceX Go Searcher. 

Vizualizace dokování lodi Crew Dragon k ISS
Zdroj: NASA

Pokud se testovací let Crew Dragonu podaří, měl by v červenci následovat druhý zkušební let. Tentokrát už s lidskou posádkou. Mezi zhruba pěti tisíci diváky, kteří v Kennedyho vesmírném středisku start rakety sledovali, byli podle agentury AP i Doug Hurley a Bob Behnken – dva astronauti, kteří by se měli na červencové misi v Crew Dragon do vesmíru vydat.

Soukromí dopravci míří k ISS

Společnost SpaceX už na ISS létá. Zatím tam ale jen s kosmickým kamionem Dragonem dopravuje zásoby pro posádky a další náklad. Crew Dragon je proti Dragonu delší a hmotnější. Bude sloužit k přepravě až čtyř astronautů a u stanice může být připojený až 210 dnů.

Američané od ukončení letů raketoplánů v roce 2011 dopravují své astronauty do vesmíru na palubě ruských lodí Sojuz. To se ale nyní má změnit díky soukromým společnostem SpaceX a Boeing. Svou loď CTS-100 Starliner by měl Boeing předvést při testovacím letu bez posádky v dubnu. Let s posádkou by pak měl následovat v srpnu.

Vedle toho americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus připravují pro NASA další kosmickou loď Orion, kterou budou tvořit dva moduly. Velitelský modul tohoto víceúčelového prostředku pro přepravu posádek má na starosti Lockheed Martin a servisní modul Airbus. 

Orion má vedle dopravy astronautů na ISS a zpět na Zemi také létat s posádkami do hlubokého vesmíru. Plánuje se, že s ním lidé v budoucnu budou provádět výzkum Měsíce, asteroidů i planety Marsu. První mise s lidskou posádkou se zatím nepředpokládá dříve než v roce 2023.