Lidé se po desítkách let podívají za Měsíc. Muskova společnost tam vypraví dva turisty

Události: Lidé se po desítkách let vrátí na Měsíc (zdroj: ČT24)

„Jsme nadšení, že můžeme oznamit, že SpaceX byla oslovena dvěma soukromými osobami, aby pro ně příští rok připravila výlet kolem Měsíce. Již zaplatili značnou zálohu.“ Tak začíná oznámení zveřejněné na webových stránkách společnosti SpaceX večer 27. února.

Pokud se to společnosti Elona Muska opravdu podaří, bude to znamenat, že se lidé k Měsíci vrátí po více než 45 letech. „Stejně jako astronauti mise Apollo i tito lidé budou cestovat do vesmíru a ponesou si naději a sny celého lidstva, poháněni univerzálním lidským duchem objevitelství,“ oznamuje dále SpaceX. Podobných frází je v jejím prohlášení hodně, konkrétních faktů méně.

Ještě letos by měly začít fyzické a psychické testy obou potenciálních astronautů a také počáteční fáze jejich tréninku. Další informace údajně zveřejní SpaceX ještě letos, let samotný by měl v ideálním případě proběhnout ještě ke konci roku 2018.

Muskovy vesmírné sny pohledem Dušana Majera (zdroj: ČT24)

Kosmická loď Crew Dragon by zřejmě měla letět v autonomním režimu, astronauti by tedy nemuseli podstoupit složitý pilotní výcvik, budou opravdu pouze obyčejnými turisty. K Měsíci je ponese nosná raketa Falcon Heavy.

  • Je americkou technologickou společností působící v aerokosmickém průmyslu, kterou v roce 2002 založil Elon Musk, mimo jiné spoluzakladatel platebního systému PayPal a společnosti Tesla Motors. Společnost vyvinula raketové nosiče Falcon 1 a Falcon 9, kosmickou loď Dragon a začala s komerčním vypouštěním telekomunikačních družic. Dále vyvíji těžkou nosnou raketu Falcon Heavy a pilotovanou variantu lodi Dragon. Dle vyjádření Elona Muska má být cílem společnosti významně snížit náklady na cestu do vesmíru a tím umožnit lidstvu kolonizaci Marsu.
  • Zdroj: Wikipedie


SpaceX v tiskovém prohlášení děkuje NASA, bez jejíž pomoci by na tuto misi nemohla ani pomyslet. Právě díky NASA mohl vzniknout program Dragon 2, jenž by měl být klíčovou částí projektu. Klíčové budou testy rakety Falcon Heavy, první lety by měly proběhnout letos v létě. Tato raketa bude mít oproti nejsilnějším dnes používaným raketám až dvojnásobný výkon.

Ještě na konci tohoto roku by měla kosmická loď Crew Dragon cestovat k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, poprvé bez lidské posádky, v druhém čtvrtletí roku 2018 pak už s lidskou posádkou. To by mělo stačit pro všechny běžné testy.

Jména ani další podrobnosti o cestujících k Měsíci zatím SpaceX neoznámila.