Covidová vakcína, kterou se má očkovat v Česku, vyvolává u dospělých reakci imunity. Zabírá i u seniorů

Vakcína proti nemoci covid-19 vyvinutá Oxfordskou univerzitou vyvolává podobnou imunitní reakci u starších i mladších dospělých jedinců. Mezi staršími testovanými byl také nižší výskyt nepříznivých reakcí organismu, uvedla podle agentury Reuters britská farmaceutická společnost AstraZeneca.

Získání účinné vakcíny proti covidu-19 se obecně považuje za možný přelom v boji s pandemií této nemoci. Ta po celém světě přispěla k úmrtí už 1,15 milionu lidí, tvrdě postihla globální ekonomiku a obrátila naruby způsob života po celém světě.

„Je povzbudivé vidět, že schopnost navodit tvorbu protilátek byla podobná mezi staršími i mladšími dospělými a že krátkodobé vedlejší účinky jsou slabší mezi staršími lidmi, u nichž bývá průběh covidu-19 závažnější,“ řekl Reuters mluvčí firmy AstraZeneca.

„Výsledky dále vytvářejí soubor důkazů o bezpečnosti AZD1222 a její schopnosti vyvolat tvorbu protilátek,“ dodal s odkazem na technické označení vakcíny.

Dobrá zpráva pro ohrožené

Zpráva, že vakcína u starších lidí vyvolává reakci, je důležitá, protože imunitní systém s věkem slábne a zároveň lidem vyššího věku nejvíce hrozí, že komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehnou, připomíná Reuters.

Deník The Financial Times již dříve uvedl, že vakcína vyvinutá ve spolupráci vědců z Oxfordu a firmou AstraZeneca navozuje ochranné protilátky a takzvané T-lymfocyty u lidí ve vyšších věkových skupinách, kteří jsou v případě covidu-19 vystaveni největšímu riziku.

Očekává se, že vakcína společnosti AstraZeneca bude jednou z prvních vyvinutých velkými farmaceutickými společnostmi, která získá regulatorní souhlas – společně s očkovacími látkami od firem Pfizer a BioNTech.

Vakcína pro Česko

Právě tato vakcína má být použita v první fázi očkování i v České republice. Vláda uvolnila 5. října 150 milionů korun na nákup tří milionů těchto vakcín proti koronaviru nasmlouvaných Evropskou unií. První dodávka ve výši jedné desetiny celkového objemu by měla přijít do Česka před koncem roku, uvedl tehdy ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Celkem mohlo Česko z unijního balíku koupit sedm milionů dávek. Vláda ale už v létě rozhodla koupit pouze polovinu, aby měla i na nákup od jiných výrobců. Chce tak podle Prymuly minimalizovat riziko pro případ, že by s vývojem vakcíny vznikly problémy.

„V první etapě budou očkováni ti nejzranitelnější, tedy chronicky nemocní pacienti a osoby ve věku 65 let a starší, zdravotničtí pracovníci a pracovníci orgánů ochrany veřejného zdraví vykonávající epidemiologicky závažné činnosti a dále také pracovníci a klienti v sociálních službách. V první vlně se jedná přibližně o 3,5 milionů osob. V případě dostatečných dodávek vakcín může být více etap očkování sloučeno do jednoho období,“ řekl člen epidemiologické a klinické skupiny na ministerstvu zdravotnictví a České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.