Ministerstvo už ví, jak bude očkovat proti covidu-19. Stále ale nemá čím

Události: Očkování proti covidu-19 v Česku (zdroj: ČT24)

Vakcína proti koronaviru sice ještě není dostupná, ale ministerstvo zdravotnictví už má schéma toho, jak se bude proti nemoci v Česku očkovat. Podle národní vakcinační strategie, kterou resort zveřejnil, proběhne očekování ve třech etapách. Jako první by vakcínu měli dostat senioři, zdravotníci a chronicky nemocní a uhradí jim ji stát. Podle dokumentu by očkovací látka proti covidu-19 měla být v Česku k dispozici příští rok, v první vlně pro tři a půl milionu lidí.

Zatím je vakcína jenom v laboratořích, koncem roku by měla dostat potřebné razítko a během příštího zamířit do ordinací a k pacientům. Podle ministerského plánu přijdou jako první na řadu ty nejohroženější skupiny.

Očkování se v první vlně bude týkat mimo jiné seniorů nad pětašedesát let, personálu v domovech pro seniory a sociálních službách a lidí chronicky nemocných – například pacientů se srdečním selháním, diabetem nebo onkologickým onemocněním. Mezi prvními by vakcínu měli dostat i zdravotníci v nemocnicích, hlavně z infekčních klinik a oddělení akutní péče a ti ze záchranné služby. A taky epidemiologové.

Ve druhé fázi by se měli očkovat praktičtí a zubní lékaři, farmaceuti, další členové integrovaného záchranného systému i členové vlády. Až ve třetí pak všichni ostatní zájemci, kteří si navíc budou muset za vakcínu zaplatit.

Ministerstvo zdravotnictví ještě nemá přesná čísla o tom, kolik bude v prvních dvou etapách lidí. Jejich počty by měl ještě upřesnit Ústav zdravotnických informací a statistiky. Podle nich se pak budou rozdělovat dávky.

Žádná vakcína ještě není zcela připravena

I když jsou podle vědců pokroky ve vývoji vakcíny velmi rychlé, žádná ještě neprošla celým testováním. Celkem na nich podle Světové zdravotnické organizace pracuje 179 týmů na světě. Další se postupně přidávají.

Na lidech se testuje 34 vakcín. Devět z nich je – nebo v nejbližších týdnech bude – ve třetí fázi klinického testování, čili v té poslední fázi před uvedením na trh. Ukázaly se jako bezpečné na zdravých dobrovolnících a prokázaly, že dokáží v těle vyvolat imunitní reakci.

K nim patří i ta vyvíjená vědci na Oxfordské univerzitě a ve firmě AstraZeneca, se kterou počítá Česko. Objednalo sedm milionů dávek. Podobně daleko jsou taky třeba americká společnost Moderna nebo několik čínských firem. Před jejich ostrým nasazením je ale potřeba za pomocí tisíců dobrovolníků zjistit, že skutečně před virem dokáží ochránit.

Právě poslední – třetí – fáze testování podle západních odborníků chybí ruské vakcíně Sputnik 5. Tu začala Moskva distribuovat mezi veřejnost tento týden. Tamní ministerstvo zdravotnictví ale ujišťuje, že je bezpečná.

Vakcín na chřipku nemusí být dost

Společně s druhou vlnou koronaviru se blíží i chřipková sezona. Lékaři zatím neví, jestli budou mít proti nemoci dost vakcín. Kvůli zvýšenému zájmu nemusí být pro všechny.

V ordinaci v pražských Střešovicích začali očkovat tento týden a zájem je podle nich větší než v minulých letech. „Objednávám každý rok stejné množství, ale bohužel letos mi to asi nevystačí, takže budu muset přiobjednat a zda se mi to podaří, zatím ještě nevím,“ uvedla lékařka Irena Kudrnovská.

V Krnově vakcín objednali tři sta, dostali zatím jen dvě třetiny. Na seznamech zájemců mají přes dvě stě jmen a očkovat chtějí spíše starší. „Nevíme, jestli budeme moci všechny uspokojit, těch zájemců je více a je to samozřejmě v kombinaci s epidemií koronaviru,“ obává se lékař Jan Kutálek.

Zda může člověk zároveň onemocnět současně covidem-19 a chřipkou, je podle lékaře Romana Chlíbka z České vakcinologické společnosti teoreticky možné, ale asi málo pravděpodobné. „Ale nicméně může se stát to, že člověk, který prodělává chřipku, tak má poničené sliznice, a to je prostor pro uchycení dalšího respiračního viru, takže může dojít i k souběhu,“ vysvětlil.