Očkování proti chřipce pro všechny? Do Česka přijde milion vakcín, přesto ale nemusí stačit

Události: Do Česka přijde milion vakcín, přesto ale nemusí stačit (zdroj: ČT24)

Česko se připravuje na podzim, kdy by mohly vypuknout dvě epidemie naráz – vedle druhé vlny covidu-19 i chřipka. Zabránit tomu má očkování proti druhé zmíněné chorobě, stát objednal skoro milion vakcín. Praktičtí lékaři se ale i tak obávají, že jich nebude dost.

Mezi ampulemi očkovacích látek v ledničkách lékařů v této chvíli není problém najít ty proti klíšťatům nebo tetanu. Ty na klasickou chřipku ale zatím chybí. Vakcína pro letošní sezonu se teprve vyrábí.

Praktická lékařka z Prahy Irena Kudrnovská předpokládá, že ji dostane v říjnu. Lidé, a to i ti mladší, se na ni prý ale ptají už teď. Zatím má Kudrnovská zamluvených zhruba 260 vakcín, zřejmě ale bude objednávat další. „Ti, kterým jsem nabízela očkování proti chřipce v minulých letech a kteří ho odmítali, nyní chodí,“ vysvětlila.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že experti očkování doporučují, kombinace chřipky a koronaviru dle něj může být nepříjemná.

Vakcín proti chřipce má do Česka letos přijít více. Hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová uvedla, že Česko letos zvýší počet dávek asi o dvě stě tisíc, bude jich přibližně milion.

Jak se bude na podzim očkovat, je na zvážení praktických lékařů. „Asi bych očkovala ty, kteří jsou nejvíc ohroženi, a teprvé potom zbytek,“ navrhuje Kudrnovská. Rážová ujistila, že nařizovat občanům očkování povinně určitě neplánuje.

Zadarmo to zatím není

Očkování proti chřipce se dnes platí. Pojišťovny ho hradí jen chronicky nemocným nebo seniorům. Na otázku, zda vláda uvažovala o tom, jestli by se v nové situaci dalo hradit očkování proti chřipce z pojištění, Babiš odpovídá neurčitě. „Já tu informaci nemám, že je to potřeba platit, ale pokud to tak je, tak o tom budeme diskutovat,“ řekl ČT.

Na příklad ve Spojeném království premiér Boris Johnson už očkování proti chřipce zdarma slíbil více než polovině obyvatel. Chce tak předejít zahlcení zdravotnictví v kombinaci s možným příchodem druhé vlny epidemie covidu-19 v zimních měsících.

„Důvod, proč to děláme, je chránit NHS (státní zdravotnický systém) v zimních měsících, protože tu stále máme covid-19. Stále tu máme nebezpečí druhé vlny (pandemie),“ řekl Johnson na konci července. „Je proto životně důležité ulevit NHS tím, že všichni dostanou očkování proti chřipce.“

Na vakcínu zdarma budou mít ve Velké Británii nárok všichni lidé nad padesát let, žáci prvního ročníku středních škol, těhotné ženy a osoby se závažnými zdravotními problémy. Žáci základních škol se mohou nechat zadarmo očkovat již nyní.

Jestli bude v Česku vakcín (alespoň těch placených) dost, není dosud jisté. Stejně jako to, jestli podzimní test na koronavirus vyjde na každého zájemce. „V případě souběhu chřipkové epidemie a covidu by lidé, kteří budou mít jen klasické nezávažné příznaky, zůstali doma a nevstupovali by do systému tak, že by chtěli testovat. Protože ten by se logicky zahltil,“ řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Před třemi týdny však Prymula ujišťoval, že je nyní situace jiná, než byla z počátku pandemie. Virus mutuje a smrtnost na covid-19 je nižší. Na to je nutné reagovat a přečkat do doby, než bude dostupná vakcína. „To znamená po těchto několik měsíců –⁠ a já předpokládám, že to bude doba maximálně jednoho roku –⁠ systém potřebujeme nastavit tak, abychom normálně žili, ale na druhou stranu abychom tu nákazu nepodceňovali,“ řekl.

Jedná se také o tom, že by se koronavirus nově testoval ze slin. Do této fáze by se mohli zapojit i praktičtí lékaři.