Život na frontové linii se zastavil. Ukrajinci doufají, že po volbách konečně přijde mír

Události ČT: Život na ukrajinské frontové linii (zdroj: ČT24)

Boje na východě Ukrajiny pokračují i pět let po tragédii letu MH17. V regionech zasažených válkou postupně ubývá obyvatel. Ti, kteří zůstali, často nemají práci a každý den se bojí, že přijdou o život při ostřelování. Situaci na východě Ukrajiny mapoval zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Některé rodiny rozdělila fronta. To je i případ Margarity Gušinové, která se nakonec s dcerami přistěhovala v roce 2015 k rodičům do Mikolajevky, kterou má pod kontrolou Ukrajina. „Cítím se takhle spokojenější. Jsou tu děti, prarodiče. Mám je tu všechny pohromadě,“ říká.

Fronta leží asi dva kilometry od vesnice, dál už se nachází separatistické území. Pole na východ od Mikolajevky jsou zaminovaná. Rodina Gušinové se budí každý den se strachem z ostřelování. „Opravdu doufáme, že bude mír. Že tahle situace bude mít nějaké mírové řešení,“ prohlásila Gušinová.

Vesnice přišla za pět let konfliktu skoro o polovinu obyvatel. Ti, kdo zůstali, často ztratili práci a živí se, jak dovedou. Tisíce hektarů polí leží ladem. Zdejší starosta Mykolaj Martynov vidí naději ve víkendových parlamentních volbách. „Každá změna vlády s sebou přináší očekávání změny, změny k lepšímu,“ konstatoval politik.

Zelenskyj chce řešit mír s Putinem

To slibuje i ukrajinský prezident a lídr podle průzkumů nejsilnější strany Sluha národa Volodymyr Zelenskyj. K novým rozhovorům vyzval přímo šéfa Kremlu. Zároveň chce, aby k jednacímu stolu zasedli kromě Francie a Německa také Britové a Američani. „Musíme mluvit. Ano musíme. Udělejme to. Jednejme, čí je Krym a kdo je přítomný na Donbase,“ prohlásil prezident.

Ruský prezident Vladimir Putin ale zatím vyčkává. „O čemkoliv můžeme jednat teprve tehdy, až bude složená nová vláda a proběhnou parlamentní volby,“ zdůraznil Putin.

Jeden z válečných veteránů Ivan Kalič však Zelenského slibům nevěří. „Nemá zkušenosti v politice, nemá zkušenosti s tímto tématem. Myslím si, že v otázce ukrajinsko-ruského konfliktu na Donbase dosáhne svého jen těžko,“ podotkl muž, jehož po třech letech na bojišti zranil šrapnel a nyní má problémy se sluchem. Mír by si ale přál stejně jako všichni ostatní.