Ruské pasy pro obyvatele Donbasu? Může to být předehra další eskalace konfliktu, říká politolog Šír

Horizont ČT24: Ruské pasy pro obyvatele Donbasu (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ve středu dekret, který lidem z oblastí na východě Ukrajiny usnadní získání ruského pasu. Moskva opatření považuje za pomoc pro Donbas, Ukrajina v něm vidí další agresi a vměšování. Proti dekretu protestuje i Západ. Podle Jana Šíra z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy může být dekret předehrou k dalšímu vystupňování ozbrojeného konfliktu, který na východě Ukrajiny probíhá už šestým rokem.

„Z politického hlediska můžeme říci, že se jedná o pokračování praxe, kterou Rusko úspěšně vypilovalo v předchozích ozbrojených konfliktech, do kterých je zapojeno, tedy v Moldavsku a Gruzii,“ uvedl Jan Šír v Horizontu ČT24.

Podle Putinova dekretu, který se údajně opírá o všeobecně uznávané zásady a normy mezinárodního práva, jsou ruské úřady povinny žádost o občanství vyřídit do tří měsíců. Zažádat o pas mohou občané obývající „jednotlivé okresy Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny“, podmínkou pro zisk je jejich slib věrnosti Rusku.

Podle Šíra je vydání dekretu součástí ruské donucovací diplomacie a může vést jak k odtržení okupovaných území, tak i posílení ruské vojenské přítomnosti v nich. „Z ruské strany se jedná o snahu udržet si eskalační dominanci v probíhajícím konfliktu a Ukrajina skutečně může jen reagovat.“

Úkoly pro Ukrajinu

Zásadní pro Kyjev v nejbližších dnech bude posílení obranyschopnosti a schopnosti odstrašení, země také musí podle Šíra dál pracovat na reformách, aby byla funkčním státem a stala se atraktivní pro populaci na okupovaných územích. V části Doněcké oblasti kontrolované proruskými povstalci žije odhadem 2,3 milionu lidí, v Luhanské oblasti necelého půldruhého milionu.

„Další směr aktivity (Kyjeva) bych viděl ve velice srozumitelné komunikaci směrem ven. Aby se dařilo udržet jednotu západního společenství ve vztahu k probíhajícímu rusko-ukrajinskému konfliktu,“ očekává Jan Šír.

Západ své možnosti reakce na počínání Moskvy podle něj dosud nevyčerpal. „Zejména u části zemí Evropské unie postrádám politickou vůli k těmto opatřením skutečně sáhnout,“ podotkl Šír s tím, že v úvahu připadá zacílení sankcí proti dalším sektorům ruské ekonomiky. Pro tento krok je však třeba hledat mezinárodní shodu.