Zelenskyj obvinil některé západní partnery, že protahují výcvik ukrajinských pilotů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce, aby výsledky ukrajinské protiofenzivy byly zřejmé ještě před nadcházejícím summitem NATO ve Vilniusu. Řekl to v rozhovoru, který poskytl španělským novinářům při příležitosti příjezdu španělského premiéra Pedra Sáncheze. Zelenskyj zároveň před novináři obvinil některé západní partnery z nepochopitelných průtahů ohledně výcviku ukrajinských pilotů.

Sánchez dorazil do Kyjeva v sobotu, kdy se jeho země ujímá předsednictví v Evropské unii. Vystoupil i v ukrajinském parlamentu. „Ukrajina vyhraje válku, protože už vyhrála bitvu idejí, když si vybrala Evropu,“ řekl v projevu, který poslanci bránící se země několikrát přerušili potleskem. Premiér zdůraznil, že chápe, jak vysokou cenu musejí Ukrajinci platit za nová vítězství.

Španělský premiér avizoval další balík pomoci Ukrajině. „Dnes se má země rozhodla poskytnout dodatečných 55 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun), včetně 51 milionů přes Světovou banku, pro malé a střední podniky na Ukrajině,“ řekl podle listu Ukrajinska pravda. Zbývající čtyři miliony eur by měly být poskytnuty přes program OSN pro vytvoření škol s takzvanými zelenými a s udržitelnými energetickými systémy.

Události: Španělský premiér navštívil Kyjev (zdroj: ČT24)

Kdy už získáme stíhačky F-16, ptal se ukrajinský prezident

Zelenskyj uvedl, že přípravu protiofenzivy směřující na ukrajinská území okupovaná Ruskem zpomalily přívalové deště, které trvaly velmi dlouho. Po jejím zahájení přicházely z bojiště různé zprávy. Ukrajina tvrdí, že se jí podařilo osvobodit některé obce, na druhou stranu i Zelenskyj připustil, že je postup pomalý.

Podle Zelenského je potřeba, aby bylo patrné, že Ukrajina na bojišti postupuje, již před 11. červencem, kdy začne vilniuský summit NATO. „Před summitem musíme ukázat výsledky, ale každý metr stojí životy,“ poznamenal ukrajinský prezident.

Zelenskyj také uvedl, že nechápe průtahy s výcvikem ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16. „Ukrajina smí získat F-16. Dohodli jsme se na tom, máme koalici zemí, které jsou připraveny začít s výcvikem ukrajinských pilotů. Harmonogram výcvikových misí dosud není, protahuje se to,“ řekl Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina. Rád by se zeptal „některých vážených partnerů“, proč to dělají, protože to sám netuší. A také by se podle agentury AFP ptal, zda partneři mají termín, kdy Ukrajina stíhačky získá.

O situaci na Dněpru, který představuje jednu z přirozených překážek ukrajinského postupu, se v sobotu zmínilo ve shrnutí informací své rozvědky britské ministerstvo obrany. Podle něj si ukrajinské síly vybudovaly předmostí na okupovaném levém břehu v lokalitě zničeného Antonivského mostu a přepravují vojáky. Z informací Londýna vyplývá, že boje o předmostí budou téměř jistě komplikovat záplavy a nánosy bahna po zničení Kachovské přehrady.

Existenci ukrajinského předmostí připustila i ruská média, která v pátek zveřejnila záběry, na nichž údajně jsou části Antonivského mostu na levém břehu Dněpru poničené ruskými raketami Iskander. Ukrajinští vojáci podle Rusů využívali most jako úkryt před ostřelováním.

Ukrajina vyhlásila nové sankce

Zelenskyj v rozhovoru pro španělská média vyzval k urychlení dodávek západní vojenské pomoci. Připomněl podzimní protiofenzivu, kterou nakonec musela ukrajinská armáda zastavit, protože další postup by si vyžádal velké ztráty a ukrajinské síly nedisponovaly dělostřelectvem, jehož dodávky dorazily se zpožděním.

„Jsme velice opatrní. Rychlost není vždy bezpečná. Pokud mi řeknou, že to potrvá dva měsíce a zahynou tisíce lidí, anebo tři měsíce a zemře méně lidí, samozřejmě si vyberu to druhé. Při výběru mezi časem a lidmi jsou nejdůležitější lidé,“ řekl.

V sobotu vyhlásil ukrajinský prezident nové sankce. Týkají se 189 Rusů, dvou Bělorusů, jednoho Gruzínce a také tří stovek podniků. Podle Ukrajinské pravdy jsou na sankčním seznamu i gruzínské aerolinky Georgian Airways – na nich Zelenskému vadí, že začaly opět létat do Ruska, k čemuž dal podnět vůdce Kremlu Vladimir Putin.