Zelenskyj jednal s představiteli severských zemí, podpořili vstup Ukrajiny do EU a NATO

Severské země podporují vstup Ukrajiny do NATO a Evropské unie, řekli jejich představitelé na společném summitu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Helsinkách. Finský prezident Sauli Niinistö prohlásil, že jeho země připravuje již patnáctý balíček vojenské pomoci a bude nadále podporovat Ukrajinu, napsala agentura Ukrinform.

Severské země podporují Ukrajinu v jejím úsilí stát se nakonec členem Evropské unie a NATO, uvedli ve středu ve společném prohlášení s prezidentem Zelenským představitelé Finska, Švédska, Norska, Dánska a Islandu na společném seversko-ukrajinském summitu ve Finsku, napsala agentura Reuters.

„Severské země budou pokračovat ve své politické, finanční, humanitární a vojenské podpoře tak dlouho, jak bude třeba,“ uvádí se ve společném prohlášení.

Ukrajinský prezident na tiskové konferenci popřel, že by jeho země vyslala drony na moskevský Kreml, sídlo ruského prezidenta Vladimira Putina. Reagoval na videa vybuchujících dronů nad budovami Kremlu, která se ve středu objevila na sociálních sítích a které Moskva označila za ukrajinský pokus o útok. 

„Bojujeme na svém území, neútočíme na Putina nebo Moskvu,“ řekl Zelenskyj. Ze strany Ruska jde podle něj o trik; Putin prý musí nějak motivovat ruské občany, protože mu v jeho agresi proti Ukrajině chybí vítězství.

Jednání s finským prezidentem

Před summitem se Zelenskyj setkal s finským prezidentem. „Podpoříme vás a budeme v tom pokračovat i nadále. Patnáctý balíček se nyní připravuje a jsem si jist, že další bude šestnáctý,“ řekl Niinisto podle agentury Ukrinform. Zároveň však vysvětlil, že jeho země nemůže Ukrajině poskytnout stíhačky Hornet, dokud nedostane nové bojové letouny.

„Naše pozice se geograficky výrazně liší od většiny zemí EU a NATO… Kdysi jsme nakoupili Hornety a nyní je nahrazujeme letouny F35. Pro tak malou zemi, jako je naše, jsou to velmi velké výdaje… Ale víme, že potřebujeme silnou obranu. Nemůžeme se Hornetů vzdát, dokud nezískáme nová letadla. A tou dobou budou Hornety bohužel prakticky nepoužitelné,“ řekl.

Finsko již poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě více než 900 milionů eur (21 miliard korun).