V Sevastopolu na Krymu vzplál zásobník s palivem, podle okupantů ho zasáhl dron

V přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym v sobotu vypukl obrovský požár zásobníku s palivem. Podle místního okupačního činitele Michaila Razvožajeva požár zřejmě způsobil útok bezpilotního letounu. Kolem poledne politik hlásil uhašení otevřeného ohně. Nikdo podle něj nebyl zraněn. Mluvčí ukrajinské armády podle agentury Reuters uvedl, že nemá informace, které by naznačovaly, že za incidentem stojí Ukrajina.

„Podle předběžných informací způsobil požár bezpilotní letoun,“ napsal brzy ráno Razvožavej na sociální síti. „Plocha požáru je přibližně tisíc metrů čtverečních,“ dodal s poznámkou, že na místě zasahují dvě desítky hasičských jednotek a očekává se příjezd požárního vlaku.

„Hoří sklady paliva, které podle všeho patří ruskému Černomořskému loďstvu,“ dodal k požáru zpravodaj ČT Michal Kubal.

„Otevřený požár na ploše tisíc metrů čtverečních je uhašen. Hasiči nyní plochu kropí,“ informoval Razvožavej kolem poledne s poznámkou, že do boje s ohněm se zapojilo přes 150 lidí, kterým přijel na pomoc mimo jiné požární vlak.

Šéf okupační správy Krymu Sergej Aksjonov na sociální síti Telegram uvedl, že protivzdušná obrana v sobotu sestřelila nad poloostrovem dva drony. „Nejsou žádné oběti ani škody.“

Sevastopol se nachází na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko nelegálně anektovalo v roce 2014, a je základnou ruské Černomořské floty. Od loňského února, kdy Moskva zahájila plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, je opakovaně terčem vzdušných útoků. Ruští představitelé z úderů viní Ukrajinu, Kyjev se k útokům oficiálně nehlásí. Nevyjádřil se ani nyní.