Za oběma útoky na Krymský most stojí ukrajinská tajná služba, přiznal poprvé Kyjev

Na loňském i letošním útoku na Krymský most se podílela ukrajinská tajná služba SBU, potvrdil ve čtvrtek podle agentury Unian tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Most spojuje okupovaný ukrajinský poloostrov Krym s ruskou pevninou. Ukrajinská tajná služba se už dříve přihlásila k loňskému útoku. Červencový úder dosud jen ironicky komentovala. Podle informací CNN Kyjev použil k tomuto útoku námořní dron.

„Naši vojáci uvádějí na pravou míru údajnou nedotknutelnost mnohých objektů, jejichž bezpečnost Rusko považovalo za stoprocentní. Patří k nim i Krymský most, o němž hovořili představitelé naší SBU, kteří se účastnili prvního i druhého případu,“ sdělil v televizním vysílání Danilov.

Odkaz na ruské partyzány

Zmínil také nedávné dronové útoky, které v poslední době zasáhly několik budov v Moskvě. „Pokud jste zaznamenali události, k nimž periodicky dochází přímo v Moskvě, tak mějte na paměti, že ruští partyzáni pracují na ruském území na jedničku,“ sdělil.

Poprvé poškodil výbuch Krymský most loni v říjnu. Vážně poničil vozovku a způsobil požár vlaku, který po mostě převážel pohonné hmoty. Vyžádal si také životy čtyř lidí. Podruhé exploze poničily most letos v červenci a dočasně na něm zastavily silniční dopravu.

Při druhém útoku zemřel pár, který jel autem se svou čtrnáctiletou dcerou na dovolenou. Zpravodajský portál Meduza ve čtvrtek napsal, že podle regionálních ruských médií ruské úřady koupily přeživší dceři byt v Belgorodu a automobil, který dívka dostane, až dosáhne plnoletosti. Kromě toho jí vyplatí kompenzaci šest a půl milionu rublů (zhruba 1,5 milionu korun).