WHO se prý stala terčem kyberútoků. Aktivisté podle ní odkazovali na Tchaj-wan

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek uvedla, že se stala terčem kyberútoků aktivistů, kteří odkazovali na Tchaj-wan. Oznámení předcházela stížnost tchajwanské vlády, podle které byly na Facebooku WHO cenzurovány příspěvky podporující Tchaj-wan. Tím podle tamní vlády porušila neutralitu. Informovala o tom agentura Reuters.

Prodemokratický Tchaj-wan, který Čína považuje svou vzbouřenou provincii, kritizuje, že se kvůli tlaku Pekingu nemohl ani v době pandemie covidu-19 stát členem WHO. Tento týden opět nebyli zástupci Tchaj-wanu přizváni na zasedání Světového zdravotnického shromáždění WHO.

Tchajwanská vláda uvedla, že WHO příspěvky podporující Tchaj-wan na svých facebookových stránkách cenzurovala a blokovala, čímž nedodržela neutralitu.

WHO naopak kroky hájí. „Během zasedání Světového zdravotnického shromáždění čelí WHO náporu kybernetických útoků on-line aktivistů,“ uvedla WHO. Aktivisté podle ní poukazují na kontroverzní témata a používají „klíčová slova jako například Tchaj-wan nebo Čína“.

WHO: Krok nebyl politicky motivovaný

Podle WHO tyto příspěvky znemožňovaly moderovat diskuse mezi lidmi, kteří na stránkách chtěli rozebírat zdravotní problematiku, a tým WHO, který facebookovou stránku spravuje, proto začal obsah filtrovat. WHO uvedla, že krok byl učiněn z praktických důvodů a nebyl politicky motivovaný.

„Chceme umožnit našim uživatelům, aby se nestávali terčem spamu skrze kyberútoky, a najít vyvážený způsob, jak udržet tok informací a konverzací,“ uvedla organizace. Doplnila, že nyní na stránce obnovila možnost uveřejňovat příspěvky se slovy „Tchaj-wan“ a „Čína“.

Tchaj-wan, který v minulosti obvinil Čínu, že podněcuje nenávist vůči WHO prostřednictvím falešných účtů, které se vydávají za tchajwanské, uvedl, že za nejnovějšími příspěvky nestojí. Údajně šlo zřejmě jenom o lidi, kteří podporují Tchaj-wan, včetně spojenců. Čína tvrdí, že proti ostrovu dezinformační kampaň nevede.