Koronavirus zvyšuje napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem. Ten kvůli Pekingu není členem WHO

Události: Epidemie zhoršuje vztahy Tchaj-wanu s Pekingem (zdroj: ČT24)

Pandemie zhoršuje vztahy Tchaj-wanu s Pekingem. Pevninské Číně totiž vadí, že ostrov nabízí postiženým zemím roušky a zdravotnické pomůcky. Vidí v tom snahu prosadit se na mezinárodní scéně. Tchaj-wan kvůli Číně nemůže být členem Světové zdravotnické organizace (WHO). V boji s koronavirem si přitom vede úspěšně, a to aniž by přijal opatření poškozující ekonomiku. Na 24 milionů obyvatel eviduje méně než čtyři sta nemocných a několik úmrtí.

Balíčky pro zpříjemnění života v karanténě a vysoké pokuty pro ty, kdo ji poruší. Tchajwanská vláda hlídá dodržování opatření pomocí technologií. „Pokud člověk v karanténě opustí své místo, mobilní telefon okamžitě vyšle signál a policie ho vyrazí zkontrolovat,“ vylíčila jedna z pracovnic tchajwanského ministerstva zdravotnictví.  

Tchaj-wan aktivoval systém epidemiologické kontroly ještě dřív, než Čína zavřela Wu-chan. Ostrov by se o své zkušenosti rád podělil se zbytkem světa, ale kvůli vazbám na Čínu nesmí být členem WHO.

Organizaci přitom Tchaj-wan vyčítá, že s dalšími státy nesdílela varování před koronavirem, které jí předal už 31. prosince. „WHO se řídí politikou i v případě expertních setkání. Ze sedmdesáti procent je Tchaj-wan vyloučen. Jiné státy nás za přístup k epidemii oceňují a tlačí na WHO, aby nás zapojila,“ uvedla mluvčí tchajwanského ministra zahraničí Joanne Ou. 

Rostoucí odpor vůči Číně

Epidemie posiluje na Tchaj-wanu diskuse o identitě i odpor vůči Číně. Ten dali obyvatelé najevo už v lednových volbách.  

„Tchaj-wan si v prevenci vede dobře. Zvolil jinou cestu než Čína, která skrývá informace. Měli bychom se odlišit od Číny už jen proto, aby na nás nedopadly protičínské nálady,“ tvrdí letuška Belinda Wu.

Na citlivé téma upozornila hongkongská televize v rozhovoru se zástupcem Světové zdravotnické organizace. Na dotaz na přijetí Tchaj-wanu nejdřív neodpověděl, potom zavěsil.

Přestože odborná obec Čínu kritizovala, že epidemii tajila a promarnila čas, WHO ji opakovaně chválí. Americká senátorka Martha McSallyová kvůli tomu vyzývá generálního ředitele k rezignaci.