Tchaj-wan je ochoten vstoupit do Evropy přes Česko, řekl Vystrčil na závěr návštěvy

Události: Vystrčilova cesta skončila (zdroj: ČT24)

Tchaj-wan je ochotný ekonomicky vstoupit do Evropy přes Českou republiku. Na závěr své návštěvy Tchaj-wanu to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). S českou vládou prý bude chtít hovořit, aby Česko této možnosti využilo. V rámci posledního dne návštěvy Vystrčil navštívil tchajwanskou banku a zúčastnil se fóra, které se zabývalo změnou dodavatelských řetězců. Podle čínské ambasády v Česku byla cesta otevřenou provokací a způsobila újmu vzájemným vztahům. Výrobce pian Petrof oznámil, že jeho čínský obchodní partner zatím neodebere nástroje v hodnotě pěti milionů korun, jak bylo dohodnuto.

Vystrčil hodnotí cestu jako úspěšnou. „Cíle, které jsme si předsevzali, se podařilo splnit, takže jsem spokojen,“ poznamenal.

Šéf Senátu je přesvědčen, že Tchaj-wan nabízí pro Českou republiku obrovský potenciál. Musí se ale podle něj nyní zapojit i vláda, zejména ministři průmyslu a obchodu či zahraničí. „Protože to, co Tchaj-wan nabízí, ať se to týká investic nebo spolupráce ve vědě a výzkumu, inovací, to jsou úžasné možnosti, které by Česku v rozvoji mohly velmi pomoci,“ poznamenal.

Chtěl by proto mluvit s vládou o tom, že by Česko mělo využít toho, že Tchajwanci a Tchaj-wan jsou „ochotni vstoupit do Evropy právě přes Českou republiku“. Zmínil, že je potřeba umožnit přístup tchajwanským podnikatelům do Česka. „Oni dneska nemůžou přijet jen tak. Musí mít speciální povolení od ministerstva,“ poznamenal.

Vstup na český trh zvažuje tchajwanská banka

Pomáhat je podle Vystrčila potřeba mimo jiné s přímou linkou mezi Tchaj-pejí a Prahou. Česko by také podle něj nemělo dělat „zbytečné problémy“ Taiwan Cooperative Bank, pokud se rozhodne v Česku založit pobočku. Pokud by banka do země přišla, pomohlo by to podle Vystrčila tchajwanským investicím v tuzemsku.

Podnik nyní vypracovává takzvanou studii proveditelnosti, která má zhodnotit, zda je zvažovaný krok pro firmu výhodný. Pokud bude výsledek příznivý, přípravy na vstup na český trh banka urychlí.

Finanční společnost uvádí, že má asi tři sta poboček a přes 8400 zaměstnanců. Její zástupci české delegaci řekli, že poskytují služby více než sedmi milionům zákazníků. V Evropě má zastoupení jen v Bruselu. Pokud by se rozhodla do Česka jít, nejspíš by to bylo pod názvem United Taiwan Bank, poznamenali její zástupci.

Na Tchaj-wan Vystrčila doprovázeli zástupci 36 českých firem. Cesty se zúčastnily menší a střední podniky, které jsou zaměřené především na moderní a pokročilé technologie. Přínos pro jejich podnikání hodnotily na čtvrtečním setkání s Vystrčilem pozitivně.

Ekonomická konference

Vystrčil se ke konci své návštěvy ještě zúčastnil konference o společné politice Spojených států, Tchaj-wanu, Evropské unie a Japonska při „restrukturalizaci dodavatelského řetězce“. Cílem bylo poukázat na rizika, která může představovat zajišťování dodávek pouze z jedné země. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že řadě lidí začíná docházet, že není dobrá závislost dodavatelských řetězců na Číně.

„Je to velmi nebezpečné z hlediska celkové strategie, protože když dojde k nějaké opravdové krizi, jako byla třeba ta koronavirová, tak se může stát, že se roušky budou prodávat za neuvěřitelné ceny a kdo ví, jestli se k vám vůbec dostanou a jestli nebudete muset dělat ústupky třeba v politické rovině,“ poznamenal primátor.

Vystrčil na konferenci řekl, že pro některé subjekty může být výhodné systematicky ničit konkurenci tím, že podhodnotí cenu nabízeného zboží. Poukázal na to, že v Česku musejí státní orgány vzít nejlevnější nabídku. Řešení vidí ve spolupráci i v tom, že nebudou pranýřováni ti, kteří například s odůvodněním bezpečnosti nakoupí dražší telefony. „Starost o svou bezpečnost musíme začlenit mezi kritéria, podle kterých se budeme chovat,“ uvedl.

Čínská reakce

Přední evropský výrobce pianin a klavírů Petrof Hradec Králové zřejmě v souvislosti s návštěvou přišel o pětimilionovou zakázku na dodávku do Číny. Obchodní partner z Pekingu podle prezidentky a majitelky Petrofu Zuzany Ceralové Petrofové s odkazem na cestu oznámil, že zatím neodebere již dohodnutou zásilku.

Firma Petrof, pro kterou je čínský trh s podílem kolem 35 procent klíčovým odbytištěm, má obavu, že zhoršení vztahů bude mít negativní dopad i na její další obchody v zemi. Piana Petrof v Číně pod jinými vlastními značkami i vyrábí, loni to bylo téměř šest tisíc nástrojů.

Na cestu reagovala také čínská ambasáda v Praze, která ji označila za provokaci, jež není politikou české vlády, a způsobila újmu vzájemným vztahům. „Doufáme, že česká strana uzná vážnou újmu, kterou tato návštěva způsobila čínsko-českým vztahům, a neprodleně přijme opatření k odstranění nepříznivých dopadů tohoto nesprávného činu,“ píše se ve vyjádření.

Sdělení se rovněž obrací na činitele Tchaj-wanu, kteří údajně „stojí za manipulací Vystrčila“. Ambasáda uvádí, že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí Číny a že „separatistické aktivity“ nepřinesou žádné výsledky. Cchaj Jing-wen pak podle úřadu není prezidentkou, ale pouze vůdkyní čínského regionu Tchaj-wan.

Fischer: Během krize se zjistilo, že jsme závislí na Číně

Podle předsedy senátního výboru pro obranu a bezpečnost Pavla Fischera (nestr.) se začíná mluvit o tom, jak narovnat výrobní procesy, aby byly lépe v souladu s prožívanou krizí. České představitele kritizoval za to, že třeba v případě roušek nebyli schopni zajistit postavení domácí masivní výroby. Poznamenal, že se během krize zjistilo, že jsme závislí na Číně.

Podle ekonomů už některé světové i tchajwanské firmy začaly z Číny přesouvat výrobu. Umístit ji budou chtít v jiných zemích světa. Důvodem je i soupeření mezi USA a Čínou. Sinolog Martin Hála z projektu Sinopsis uvedl, že například tchajwanská firma Foxconn začala v tichosti přesouvat výrobní kapacity do jiných zemí pod vlivem amerických cel a technologických omezení.

Hřib zmínil, že pro vedení hlavního města je důležité najít způsob, jakým by Praha „mohla být u toho“. „Pochopitelně Praha má primárně zájem o průmysl, který má vysokou přidanou hodnotu,“ dodal. Zároveň poznamenal, že si myslí, že si už lidé uvědomili, že Čína není spolehlivý partner, protože není schopna dodržovat uzavřené dohody.

Odlet je plánovaný na noc

Delegace z Tchaj-wanu odletí v noci (v pátek odpoledne středoevropského letního času), do Frankfurtu nad Mohanem ho přepraví stroj tchajwanských aerolinek China Airlines. Z Německa už bude delegace pokračovat českým vládním speciálem.

Na Tchaj-wan přiletěl Vystrčil v neděli. Setkal se tam například s premiérem Su Čen-čchangem, předsedou parlamentu Jou Si-kchunem, kterého pozval na pracovní návštěvu Česka, a s několika členy vlády.

Přijala ho také prezidenka Cchaj Jing-wen, od které převzal Vystrčil vyznamenání pro svého předchůdce Jaroslava Kuberu. Kubera plánoval návštěvu Tchaj-wanu, v lednu ale nečekaně zemřel. Vystrčil se poté rozhodl cestu uskutečnit.

Návštěva vzbudila i mezinárodní ohlas. Tvrdě ji kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou odštěpeneckou provincii. Vystrčila se naopak zastaly Německo, Francie či Slovensko.

obrázek
Zdroj: ČT24

Komunisté žádají vládu o odstup od Vystrčilovy mise

Zástupci KSČM, která podporuje vládu hnutí ANO a sociálních demokratů, mezitím v pátek vyzvali kabinet a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby se od Vystrčilovy cesty jednoznačně distancovali.

Podle usnesení komunistů je daná mise „svévolná, až rituální a zbytečná“. „Byla v rozporu s doporučeními prezidenta, vlády i ministra zahraničních věcí České republiky, ale také předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které vláda za svoji činnost odpovídá. Neposloužila nikomu a ničemu, snad kromě sebeprezentace pana Vystrčila a jeho suity a těm, kteří ochotně nahradí české zboží na čínském trhu,“ uvádí KSČM.

Vystrčilova cesta podle mínění komunistů není prospěšná národním zájmům České republiky. „Fráze o obraně svobody a demokracie jsou pouze ubohým pokusem zdůvodnit zjevnou neopodstatněnost celé akce, mající za cíl poškodit vztahy České republiky a Čínské lidové republiky. Vměšování se do vnitřních záležitostí suverénní a nezávislé země, v rozporu s mezinárodním právem a dobrými mravy, a podpora separatismu zcela jistě vyvolají reakci, která může mít neblahé následky pro zájmy České republiky a většiny jejích občanů,“ stojí dále v usnesení.

„K cestě pana předsedy jsem se již opakovaně vyjádřil, vláda zastává dlouhodobě konzistentní pozici. Nevidím důvod, abych na výzvu KSČM reagoval,“ vyjádřil se k záležitosti Petříček.