Vystrčil pozval šéfa tchajwanského parlamentu na pracovní návštěvu Česka

Předseda Senátu Miloš Vystrčil pozval předsedu tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna na návštěvu Česka. Zdůraznil, že jde o pracovní, nikoli oficiální návštěvu. Vystrčil to řekl po setkání s ostrovní prezidentkou Cchaj Jing-wen a ministrem zahraničí Josephem Wuem. Vystrčil zároveň řekl, že jedna z tchajwanských bank zvažuje vstup na český trh. Neoficiálně to podle něj při setkání potvrdila prezidentka Cchaj. Od ní také převzal Vystrčil vyznamenání pro svého předchůdce Jaroslava Kuberu.

Vystrčil se s předsedou Legislativního dvora, tedy místního parlamentu, Jou Si-kchunem setkal už v úterý a také podle tiskové mluvčí Senátu Sue Nguyenové zaznělo pozvání do Česka.

Veřejně ho ale Vystrčil oznámil až nyní, po setkání s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem. Jou pozvání potvrdil a řekl, že se do Prahy těší. Vystrčil zdůraznil, že půjde o pracovní cestu, protože na pozvání na oficiální cestu nemá oprávnění. Česká republika Tchaj-wan jako samostatný stát neuznává.

Vystrčil také zmínil, že se jedná o vstupu silné tchajwanské banky na český trh. Neformálně to podle něj potvrdila prezidentka Cchaj. Ve svém čtvrtečním projevu řekla, že zřízení pobočky v Česku zvažují dvě tchajwanské akciové banky.

Pokud by podle Vystrčila banka do Česka přišla, významně by to usnadnilo tchajwanské investice v Česku. Jméno banky nezmínil. V pátek by ale měl navštívit Taiwan Cooperative Bank, která podle neoficiálních informací otevření pobočky zvažuje.

Kubera obdržel in memoriam vysoké tchajwanské státní vyznamenání

Právě s prezidentkou Cchaj se kromě ministra zahraničí Vystrčil ve čtvrtek také setkal. Cchaj udělila in memoriam bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi vysoké státní vyznamenání Řád příznivých oblaků (The Order of Propitious Clouds), který je udělován od roku 1941 osobnostem z civilního života. Z rukou prezidentky jej za Kuberu převzal Vystrčil, který stejně jako Cchaj vystoupil s projevem.

Původně jej měla za svého manžela převzít Věra Kuberová, lékař jí ale cestu ze zdravotních důvodů nedoporučil. Na Tchaj-wan místo sebe poslala předtočenou zdravici. Uvedla, že si ocenění manžela váží a že se na návštěvu Tchaj-wanu velmi těšila. „Bohužel se jí nemůžu zúčastnit. Chtěla bych dotáhnout myšlenku manžela do konce, ale osud tomu chtěl jinak,“ poznamenala. Dodala, že chtěla Tchaj-wan podpořit na cestě za nezávislostí, demokracií a svobodou.

Kubera plánoval návštěvu Tchaj-wanu, v lednu ale nečekaně zemřel. Vystrčil se poté rozhodl cestu na Tchaj-wan uskutečnit. Čelí proto zlobě Číny, která ostrovní stát považuje za své území.

Reportér ČT Szántó: Předání vyznamenání pro Kuberu bylo asi nejpodstatnější symbolickou částí návštěvy (zdroj: ČT24)

Prezidentka Cchaj: Naše činy ukazují, že se nepodvolíme tlaku

Prezidentka Cchaj označila podle agentury AP Kuberu za „velkého přítele“. Úterní projev, na jehož konci Vystrčil v mandarínštině prohlásil „jsem Tchajwanec“, se pak podle ní dotkl mnoha srdcí. „Naše činy vzkazují našim přátelům v Evropě a po celém světě, ať už Tchajwancům, nebo Čechům, že se nepodvolíme útlaku, budeme mluvit odvážně, aktivně se zapojíme do mezinárodních záležitostí a budeme přispívat našimi schopnostmi,“ citovala prezidentku AP.

Připomněla návštěvu někdejšího prezidenta Václava Havla, který na Tchaj-wan přijel v roce 2004 již jako soukromá osoba. Vystrčilovi a jeho delegaci poděkovala za podporu.

Vystrčil poděkoval za vyznamenání pro Jaroslava Kuberu. „Vnímám ho jako jeho ocenění, ale i jako ocenění českého Senátu jako instituce, která je nejsvobodnější a nejdemokratičtější institucí v České republice,“ řekl. Kubera byl podle něj skvělý politik, ale především skvělý člověk s mnoha zájmy, který miloval svou rodinu. Věře Kuberové poděkoval za podporu, kterou mu po celý život poskytovala.

Kuberu označil Vystrčil za velkého obhájce osobní svobody. „Jaroslav Kubera byl velký demokrat a já věřím, že se na nás shora dívá a doufám, že jsme ho svojí návštěvou na Tchaj-wanu nezklamali,“ řekl. „Věřím, že budeme příkladem pro ostatní, abychom to naše evropské demokratické zpoždění, které máme vůči Tchaj-wanu, rychle dohnali,“ dodal předseda Senátu.

Prezidentce předal několik dárků včetně nejoblíbenějšího Kuberova šálku, který Cchaj poslala Kuberová. Mezi dalšími dárky byl i anděl strážný. Podle Vystrčila má chránit tchajwanský lid, aby mu svoboda, demokracie a nezávislost zůstaly navěky. Vystrčil naopak dostal například čínský překlad knihy Bohumila Hrabala nebo český překlad čínského spisovatele.

Kubera plánoval cestu na konec února

Kubera chtěl na Tchaj-wan odjet koncem února, s sebou se chystal vzít podnikatelskou misi. Plán vzbudil kritické reakce, a to nejen ze strany čínské diplomacie, ale také od prezidenta Miloše Zemana, který prosazuje vstřícnou politiku k Pekingu. Zeman loni pohrozil, že pokud Kubera na Tchaj-wan pojede, skončí jejich přátelství. Předseda Senátu ale odmítl, že by návštěva Tchaj-wanu byla protičínská.

Kubera se narodil 16. února 1947 v Lounech. V letech 1967 až 1969 pracoval v oddělení dovozu Sklo Unionu Teplice a do roku 1990 v obchodním oddělení teplického Elektrosvitu. Na přelomu let 1967 a 1968 byl členem KSČ, po několika měsících jej vyloučili.

Do politiky se Kubera aktivně zapojil po listopadu 1989. V roce 1992 vstoupil do Občanské demokratické strany (ODS) a o dva roky byl poprvé zvolen teplickým starostou. Do funkce jej následně voliči vybrali ještě pětkrát. V Senátu zasedal Kubera téměř dvě dekády, byl mimo jiné šéfem klubu ODS a místopředsedou horní komory. V listopadu 2018 se stal druhým nejvýše postaveným ústavním činitelem. Kromě teplického zastupitelstva a Senátu zasedal Jaroslav Kubera od roku 2016 také v zastupitelstvu Ústeckého kraje.

Delegace jednala o možných investicích v Česku

Od svého příletu na Tchaj-wan se Vystrčil setkal s premiérem Su Čen-čchangem, předsedou parlamentu Jou Si-kchunem a s několika členy vlády. 

Vystrčil řekl, že senátní delegace nabídne české vládě možnosti investic, které naznačily tchajwanské společnosti, jež mají zájem investovat v České republice nebo přenést výrobu do Česka. Zprávu pro vládu má připravit tříčlenná skupina senátorů, která také tuzemskému kabinetu představí možnosti spolupráce s Tchaj-wanem v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Další případnou spolupráci vidí Vystrčil v oblasti zdravotnictví, v boji proti koronaviru, při výměně studentů nebo v biotechnologiích. Připomněl také možnost zřízení přímé linky mezi Tchaj-pejí a Prahou.

„Co se týká tchajwanských kapitálových investic nebo investic v podobě vzniku nové výroby, tak potvrzuji, že jsme se bavili výhradně o technologiích a investicích, které přináší velkou přidanou hodnotu,“ popsal předseda Senátu. „Shodli jsme se na tom, že spojení vědeckých schopností a flexibility českých podnikatelů se schopnostmi aplikovat technologie tchajwanských podnikatelů by mohly přinést velmi významné výhody a úspěchy pro obě strany,“ dodal.

Šéf horní komory českého parlamentu na Tchaj-wan přiletěl v neděli a do vlasti odletí v pátek. Do Evropy ho opět přepraví stroj tchajwanských aerolinek China Airlines. Zatímco na Tchaj-wan delegace letěla přímým letem, vracet se bude přes Frankfurt nad Mohanem, kde na ni bude čekat český vládní speciál.