Vyšetřovatelka OSN doporučila kvůli vraždě Chášakdžího prošetřit roli saúdského korunního prince

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnès Callamardová doporučila zahájit vyšetřování saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána a dalších představitelů království v souvislosti s loňskou vraždou novináře Džamála Chášakdžího. Ve své zprávě také doporučila, aby generální tajemník OSN António Guterres zorganizoval mezinárodní trestní vyšetřování této „mimosoudní popravy“.  Rijád označil zprávu za nedůvěryhodnou, zatímco turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že vrazi novináře budou pohnáni k odpovědnosti.

Chášakdží byl kritikem Rijádu a zabit byl brutálním způsobem loni při své návštěvě saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu. Saúdskoarabský prokurátor, který byl osobně na místě v Turecku, oznámil, že tělo bylo rozřezáno a z konzulátu odvezeno. Dosud se ale nenašlo.

Okolnosti naznačovaly, že šlo o předem naplánovanou akci, která se nemohla odehrát bez vědomí nejvyšších představitelů v Rijádu, což ale Saúdská Arábie vždy popírala. 

Rijád dostal zprávu Callamardové s předstihem. Ve středu odpoledne saúdskoarabský státní ministr pro zahraniční záležitosti Ádil Džubajr na Twitteru dokument odmítl s tím, že neobsahuje nic nového. „Zpráva zvláštní zpravodajky OSN pro lidská práva obsahuje jasné protichůdné údaje a neopodstatněná obvinění, což zpochybňuje její důvěryhodnost,“ napsal Džubajr.

Erdogan: S Tureckem bylo špatně zacházeno

Turecký prezident v Istanbulu v reakci na zprávu zvláštní zpravodajky OSN řekl, že ti, kteří jsou zodpovědní za vraždu novináře Chášakdžího, za to zaplatí a budou postaveni před spravedlnost. Erdogan také uvedl, že podle poznatků Callamardové bylo s Tureckem „špatně zacházeno“, píše agentura Reuters.

Ve zprávě se uvádí, že by se měla prošetřit i možná role korunního prince s ohledem na existující „věrohodné důkazy“. Zpráva, která má 101 stran, obsahuje něco přes deset doporučení. Vyšetřovat by se podle ní měla i možná role bývalého princova poradce Saúda Kahtáního. „Nedospěli jsme v otázce viny (těchto dvou mužů) k závěru. Soudíme, že existuje důvěryhodný důkaz, který zasluhuje další šetření,“ stojí ve zprávě.

Materiál Callamardové se opírá o nahrávky a forenzní práci tureckých vyšetřovatelů a rovněž o informace o soudech s podezřelými v Saúdské Arábii. Callamardová uvedla, že podle nahrávek nemůže definitivně potvrdit, že slyšela zvuk pily, jak uvedli turečtí vyšetřovatelé. Zpráva uvádí, že podle vyšetřovatelů v Turecku a dalších zemích nahrávky nasvědčují tomu, že mohla být Chášakdžímu vpravena do žil sedativa a že následně byl udušen igelitovou taškou.

Dokument rovněž obsahuje údajné úryvky rozhovorů v budově konzulátu těsně předtím, než tam Chášakdží přišel. Saúdskoarabští činitelé podle nich mluví o rozřezání těla a ptají se, zda „už přišlo obětní zvíře“. Chášakdžího jméno ale přímo zmíněno nebylo.

Zpráva navrhuje i sankce vůči princovi, pokud neprokáže svou nevinu

Saúdská Arábie zpočátku Chášakdžího smrt popírala, pak přiznala, že byl zabit a postavila kvůli ní před soud 11 podezřelých. Ve zprávě vyšetřovatelky OSN se doporučuje tento soudní proces pozastavit, nemá-li se justice dopustit omylu. V dalším jejím doporučení stojí, že Saúdská Arábie musí odpovědnost za vraždu přijmout a rodině zaplatit odškodné.

Dále zpráva doporučuje sankce, které zahrnou prince Muhammada a jeho osobní jmění, pokud se neprokáže, že odpovědnost nenese. 

„Zvláštní vyšetřovatelka došla k závěru, že se pan Chášakdží stal obětí naplánované vraždy, mimosoudní popravy, za niž je podle mezinárodních zákonů o lidských právech odpovědná Saúdská Arábie,“ stojí v textu, který vznikl po půlročním vyšetřování.

Callamardová byla v Turecku s týmem forenzních a právních odborníků a informace o svém vyšetřování jí poskytlo také Turecko.