Saúdové přiznali, že novinář Chášakdží zemřel na jejich konzulátu. Kam zmizelo tělo, neřekli

Události: Saúdové přiznali smrt Chášakdžího, o těle mlčí (zdroj: ČT24)

Saúdové více než dva týdny po zmizení saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího přiznali, že byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Informovala o tom saúdskoarabská oficiální tisková agentura SPA s odvoláním na místní prokuraturu.

„Osmnáct podezřelých Saúdských Arabů bylo zatčeno. Vyšetřování stále pokračuje,“ uvedla podle agentury Reuters dále ve svém prohlášení saúdskoarabská prokuratura. Poradce saúdskoarabského královského dvora Saúd Kahtání a zástupce šéfa rozvědky Ahmad Asírí byli propuštěni ze svých funkcí, dodala prokuratura.

Saúdskoarabská verze událostí je v rozporu s informacemi, které zveřejnila v uplynulých dnech turecká provládní média s odvoláním na nejmenované turecké představitele. Podle nich byl novinář Chášakdží, žijící v dobrovolném exilu v USA, brutálně zavražděn komandem speciálně vyslaným z Rijádu.

Chášakdží, který byl známým kritikem saúdskoarabského režimu, navštívil konzulát 2. října, aby si vyřídil doklady kvůli svatbě, a od té doby byl nezvěstný. Turecká policie uvedla, že v den zmizení novináře, či noc předtím přiletělo do Istanbulu z Rijádu 15 Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové tajné služby i forenzní expert. Krátce po zmizení novináře zase odcestovali.

Korunní princ Muhammad bin Salmán (přezdívaný MbS) podle saúdskoarabského zdroje obeznámeného s dosavadními závěry vyšetřování, o konkrétní operaci, jež měla za důsledek Chášakdžího smrt, nic nevěděl, napsala agentura Reuters.

„Nebyly tu žádné příkazy ho zabít nebo ho unést,“ uvedl zdroj, který si přál zůstat anonymní. Dodal však, že Rijád dlouhodobě požaduje návrat kritiků do království. „MbS o této konkrétní operaci nic nevěděl a určitě nenařídil někoho unést nebo zavraždit. Věděl ale o obecné instrukci říkat lidem (kritikům vedení), aby se vrátili (do Saúdské Arábie),“ řekl zdroj.

O novinářově těle Saúdové mlčí

Chášakdžího tělo bylo podle zdroje předáno „místnímu spolupracovníkovi“, na konzulátu se ale nenašlo. Saúdskoarabský prokurátor v prohlášení neuvedl, kam bylo tělo uloženo, či zda o tom Rijád hodlá Turecko informovat. Kritici naopak uvádí, že saúdskoarabské úřady Chášakdžího tělo nechtějí předat turecké policii, jelikož by to sloužilo jako důkaz toho, jak brutálně byl před vraždou mučen.

Turečtí vyšetřovatelé v Istanbulu v pátek vyslýchali turecké zaměstnance saúdskoarabského konzulátu. Rovněž hledali ostatky v lese na okraji Istanbulu a ve městě při pobřeží Marmarského moře, napsala Reuters s odkazem na dva turecké zdroje.

Chášakdžího turecká snoubenka Hatice Cengizová na Twitteru v arabštině napsala „Srdce truchlí, oči pláčou a tvé odloučení nás rmoutí, drahý Džamále“. Rovněž napsala „Kde je tělo mučedníka Chášakdžího?“

Podle tureckých médií existuje audionahrávka zachycující mučení a vraždu novináře. Tým saúdskoarabských agentů podle tureckého zdroje amerického listu The New York Times novinářovo tělo následně rozřezal speciální pilou. 

Mluvčí turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Ömer Celik řekl, že Turecko nechce nic v případě zabitého novináře skrývat či zamlčovat, ale zároveň nehodlá nikoho předem obviňovat. „Turecko odhalí vše, co se mohlo stát. Nikdo by o tom neměl mít pochybnosti,“ citovala Celika agentura Anadolu.

Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného tureckého činitele napsala, že se turečtí vyšetřovatelé nejspíše brzy dozví, co se stalo s tělem zabitého novináře. Doplnil, že Turecko má vzorky Chášukdžího DNA a turečtí vyšetřovatelé tak o ně nebudou muset žádat Rijád.

Král nařídil restrukturalizaci tajných služeb

Podle zprávy saúdskoarabské tiskové agentury SAP nařídil král Salmán v reakci na smrt novináře restrukturalizaci generálního ředitelství tajných služeb. Rovněž mají být aktualizována pravidla, která stanovují pravomoci této instituce, mají být zhodnoceny její metody a postupy práce.

Na restrukturalizaci bude dohlížet ministerská komise vedená korunním princem Muhammadem bin Salmánem. V komisi bude ministr vnitra, ministr zahraničí, šéf rozvědky a šéf vnitřní bezpečnosti. Komise má za úkol podat králi do měsíce zprávu.

Trump věří saúdskoarabskému vysvětlení

Americký prezident Donald Trump věří saúdskoarabskému vysvětlení smrti Chášakdžího. Prohlásil, že oznámení Saúdské Arábie je dobrým a velkým prvním krokem. Uvedl také, že si nyní chce promluvit se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem a teprve hodlá přijmout případná opatření.

To, co se novináři stalo, považuje za nepřijatelné. Podle Trumpa by měla být Saúdská Arábie potrestána „nějakou formou sankcí“. Byl by ale rád, kdyby sankce nepostihly americký prodej zbraní Saúdské Arábii. Zdůraznil také, že Spojené státy potřebují Saúdskou Arábii jako protiváhu Íránu na Blízkém východě.

Americký prezident už minulý týden řekl, že nechce, aby případná americká reakce znamenala ztrátu amerických pracovních míst kvůli tomu, že USA zastaví prodej zbraní a vojenského vybavení do Saúdské Arábie, která je na Blízkém východě klíčovým spojencem USA. K zastavení zbrojních dodávek už vyzvali někteří senátoři. Na dalším postupu vůči Saúdské Arábii bude spolupracovat s Kongresem.

Podle agentury AP není jasné, zda saúdské oznámení bude stačit k zastavení kritiky království od amerických zákonodárců. Demokratický člen Sněmovny reprezentantů Adam Schiff, který je předním členem výboru pro zpravodajské služby, prohlásil, že saúdské vysvětlení není důvěryhodné. „Bojoval o život s lidmi poslanými, aby jej unesli, anebo zabili,“ řekl Schiff.

„Říkat, že jsem skeptický k novému saúdskému vyprávění o Chášakdžím, je málo,“ uvedl republikánský senátor Lindsey Graham, který je považován za Trumpova spojence, ale ostře kritizuje pouštní království za incident. Již dříve v televizním rozhovoru prohlásil, že saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán „musí odejít“.

„Měli bychom okamžitě zastavit veškeré vojenské prodeje, pomoc a spolupráci. Saúdská Arábie musí zaplatit vysokou cenu za takové akce,“ napsal na Twitteru republikánský senátor Rand Paul.

Demokratický senátor Richard Blumental řekl televizi CNN, že saúdskému vysvětlení „naprosto chybí důvěryhodnost“.

Organizace hájící lidská práva, zejména Amnesty International (AI), vyzývají, aby se vyšetřování případu chopila OSN. „Celou dobu jsme byli znepokojeni zastíráním nebo vyšetřováním, které vede subjekt podezřelý, že je do případu zapleten. Nad nestranností saúdského vyšetřování se nadále vznáší otazník,“ uvedla Rawya Ragehová z AI.

NYT: Chášakdží bojoval proti trollům

List The New York Times napsal, že zabitý novinář se snažil bojovat s twitterovou kampaní Rijádu, kterou královský dvůr s pomocí trollí farmy v hlavním městě rozpoutal proti exilovým kritikům. Chášakdží v zahraničí financoval armádu dobrovolníků pro boj s demagogií Rijádu a zahájení tohoto boje oznámil jedenáct dní před smrtí.

V trollí farmě, která má informacemi rozesílanými do sociálních sítí umlčet kritiky režimu, pracují stovky lidí, napsal americký list. Farma zaměstnává i bývalého saúdského zaměstnance firmy Twitter, jehož západní tajné služby podezírají ze sledování vybraných účtů na sociální síti s cílem podpořit kampaň saúdského vedení.

Zaměstnanci trollí farmy se soustřeďuji na diskuse o citlivých tématech, jakými jsou například válka v Jemenu nebo práva žen. Sestavují seznamy kritiků, které pak předávají „odborníkům na sociální média“, kteří osoby ze seznamu zastrašují a vyhrožují jim, napsal list s odvoláním na osoby obeznámené s kampaní.

Trollové rovněž operují s pornografickými obrázky, aby odvedli pozornost od nežádoucích politických diskusí. Kampaň v Twitteru podle newyorského listu řídil poradce saúdskoarabského královského dvora Saúd Kahtání, který byl po oznámení smrti Chášukdžího zbaven funkce.

Síť Twitter, na níž se boj hlavně odehrává, je v Saúdské Arábii mimořádně populární od arabského jara v roce 2010. Mnoho Saúdů si tehdy slibovalo, že se stane platformou pro svobodné šíření názorů. Pouštní království se naopak stalo příkladem, jak autoritářské vlády mohou sociálními sítěmi manipulovat, aby potlačily kritické hlasy a šířily vlastní verzi reality, napsal The New York Times.