Turci hledají v lese pozůstatky saúdského novináře. Reakci USA projedná Kongres

Události: Turci prý mají důkazy vraždy novináře (zdroj: ČT24)

Turecká policie začala hledat pozůstatky saúdského opozičního novináře Džamála Chášakdžího v Bělehradském lese na předměstí Istanbulu a na farmě u města Yalova při pobřeží Marmarského moře. Agentuře Reuters to sdělili dva turečtí úředníci. Rijád odpovědnost za novinářovo zmizení popírá, americký prezident Donald Trump ale už připustil, že novinář je po smrti. Pokud se vražda potvrdí, chce Saúdskou Arábii přísně potrestat. Americkou reakci projedná s Kongresem.

Při prohledávání saúdskoarabského konzulátu a rezidence konzula v Istanbulu se našly mimo jiné otisky prstů jednoho z patnácti podezřelých z vraždy novináře, a sice forenzního experta Saláha Muhammada Tubajdžího, napsal server televize Al-Džazíra s odkazem na zdroje v turecké policii a kanceláři veřejného prokurátora. Otisky se prý nacházely kolem zásuvky na konzulátu.

Mezi patnácti Turky, kteří byli v pátek vyslechnuti a kteří pracují na saúdskoarabském konzulátu, byl řidič konzula, údržbáři, účetní a zaměstnanci telefonní ústředny. Reportér agentury AP předtím zaznamenal skupinu lidí, kteří vyšli ze saúdskoarabského zastoupení a které posléze odvezla dodávka.

NYT: Rijád zvažuje, že z vraždy obviní člena tajných služeb

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu v pátek bez dalších podrobností uvedl, že Turecko má v kauze zmizení novináře důkazy. Odmítl ale, že by s Washingtonem sdílel nahrávku z konzulátu. Popřel tak zprávy americké televize ABC, podle které Turci záznam přehráli šéfovi americké diplomacie Mikeu Pompeovi a předali mu i přepis.

Podle amerického listu The New York Times (NYT) Rijád zvažuje, že z vraždy novináře obviní předního člena tajných služeb, generála Ahmeda al-Assiriho, který měl blízko ke korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi. Listu to sdělily tři zdroje obeznámené s plány Saúdů, kteří se podle deníku budou snažit očistit princovo jméno.

Chášakdží navštívil začátkem října konzulát v Istanbulu, aby si vyřídil dokumenty ke svatbě. Konzulát navštívil už koncem září, přičemž svým známým prý řekl, že ho tam přijali vřele. Přesto před druhou schůzkou dal své přítelkyni čekající před budovou telefon údajně propojený s jeho chytrými hodinkami. Právě jimi měla být podle médií pořízena audionahrávka.

Novinář přítelkyni řekl, aby se obrátila na poradce tureckého prezidenta, pokud z budovy nevyjde. Snoubenka tak učinila asi po čtyřhodinovém čekání. Televize CNN uvedla, že poradce Yasin Aktay obratem informoval tureckou tajnou službu a volal i saúdskému velvyslanci v Ankaře. Ten mu prý řekl, že o novináři nic neví. 

Podle kamerových záznamů novinář budovu konzulátu neopustil. Zdroj v turecké policii podle webu Al-Džazíra sdělil, že jedenáctiminutový audiozáznam dokládá, že Chášukdží byl bit, už když vstoupil do budovy.

Turecká policie 6. října oznámila, že konzulát ve stejné době jako novinář navštívila skupina saúdskoarabských úředníků, kteří přiletěli dvěma letadly z Rijádu. Tým saúdskoarabských agentů podle tureckého zdroje amerického listu The New York Times prý novinářovo tělo rozřezal speciální pilou.

Chášakdžího zradil někdo z blízkých, naznačila Al-Džazíra

Nikdo z patnácti podezřelých nepřicestoval do Turecka na falešný pas, uvedla Al-Džazíra. Server také s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že osoba blízká Chášakdžímu poskytovala Saúdské Arábii informace od chvíle, kdy přijel do Turecka.

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že předpokládá, že novinář je mrtvý. „Skutečně to tak vypadá, je to velmi smutné,“ prohlásil šéf Bílého domu. Americká odpověď Saúdské Arábii bude pravděpodobně „velmi přísná“, zdůraznil prezident. Stále ale čeká na zprávu, co přesně se s novinářem stalo. „Uvidíme, co se stane, OK?“ uvedl ve čtvrtek.

O americké reakci na zmizení novináře Chášakdžího bude spolurozhodovat Kongres. V arizonském městě Scottsdale to v pátek novinářům řekl prezident USA Donald Trump. Hlasům z Kongresu bude prý pozorně naslouchat, protože parlament, který ovládají republikáni, se o osud novináře rovněž zajímá. Trump připustil, že možností jsou i sankce.