Vojáci narazili v Mosulu na sebevražedné atentátnice. Země ale už připravuje oslavy dobytí města

Iráčtí vojáci, kteří v Mosulu dobývají poslední část města kontrolovanou Islámským státem (IS), se v pondělí střetli se sedmi sebevražednými atentátnicemi, které se vyhodily do povětří. Kolik obětí si útoky vyžádaly, není jasné. Irácká vláda přesto už chystá oslavy osvobození Mosulu, které mají trvat celý týden. Pád mocenské bašty islamistů by měl oficiálně ohlásit přímo ve městě irácký premiér.

„Sedm sebevražedných atentátnic přišlo k našim vojákům, ti je ale naštěstí zastavili. Některé ženy se odpálily před prchajícími rodinami. Je to zlá a zbabělá snaha teroristů zabít co nejvíce vojáků a civilistů,“ řekl podplukovník Salám Husajn s tím, že většinu sebevražedných útočníku IS, kteří ve městě zůstávají, tvoří ženy. Seržant Alí Abdalláh Husajn řekl, že si útoky sebevražedných atentátnic v Mosulu vyžádaly život jednoho vojáka a dalších několik lidí zranily.

Mosul
Zdroj: Reuters

Po týdnech vytrvalých bojů se území ovládané IS rychle zmenšuje. Podle odhadů seržanta Husajna islamisté kontrolují už jen nad jeden kilometr čtvereční mosulského Starého města. Irácká armáda odhaduje, že zvítězí do několika dnů. „Počet bojovníků takzvaného Islámského státu je mezi 150 až dvěma sty,“ tvrdí Saleh, velitel protiteroristické jednotky nasazené v Mosulu.

Mnozí Iráčané se už chystají na celonárodní oslavy. Na lampy věší irácké vlajky. Vidět jsou i na zničených budovách včetně minaretu mešity An-Núrí, kterou islamisté teprve nedávno vyhodili do povětří. Byla přitom symbolem IS – právě zde vyhlásil lídr Islámského státu abú Bakr Bagdádí před třemi roky chalífát.

Ofenzivu za znovudobytí Mosulu zahájila irácká armáda loni na podzim. Staré město se snaží dobýt od poloviny června.

Mosul bude potřebovat rozsáhlou humanitární pomoc (zdroj: ČT24)

Dobytí Mosulu bude de facto znamenat konec chalífátu na území Iráku. Islamisté ale stále kontrolují oblasti západně a jižně od Mosulu, kde žijí desítky tisíc civilistů.

Mosul
Zdroj: Reuters

Z Mosulu podle humanitárních organizací uprchlo za devět měsíců bojů asi 900 000 lidí, což je půlka předválečné populace. Mnoho uprchlíků se ale snaží vracet do osvobozených částí města. Na místě ovšem nefunguje elektřina, zásobování pitnou vodou probíhá pouze za pomocí cisteren.

„OSN v tuhle chvíli předpokládá, že humanitární operace v Mosulu bude letos největší celosvětově,“ upozornil Igor Klimeš z organizace Člověk v tísni. Ve městě jsou v tuto chvíli potřeba i potravinové balíčky. „Nicméně ve východní části města se už přechází od té základní pomoci – jako je voda a jídlo – na podporování lidí finančně. Jsou schopni jít a nakoupit si věci, takže se nastartuje i místní ekonomika,“ dodal Klimeš.