Vojáci narazili na Sinvára náhodně při běžné hlídce

Přestože lídr teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár byl cílem vojenských operací v Gaze déle než rok, k jeho smrti vedla náhodná srážka s izraelskými vojáky na rutinní hlídce v Rafahu. Bližší informace dodal mluvčí izraelské armády Daniel Hagari, který zveřejnil dronové záběry posledních chvil před Sinvárovou smrtí.

Sinvár z veřejnosti zmizel po teroristických útocích sedmého října, kterými začala nynější válka v Pásmu Gazy. Sinvár je považován za strůjce útoků. Od té doby podle dostupných informací trávil většinu času v tunelech pod Pásmem Gazy společně s ochrankou a „lidským štítem“ několika izraelských rukojmí.

Ještě minulý týden zmocněnec Bílého domu pro Blízký východ Brett McGurk uváděl, že podle amerických poznatků je Sinvár živý, pravděpodobně se ukrývá v tunelech pod Pásmem Gazy a má s sebou skupinu rukojmí unesených teroristy sedmého října.

Tento čtvrtek Izrael po prověření analýzou DNA potvrdil, že vůdce teroristické organizace je mrtev. Narazila na něj náhodně – a bez vědomí, že se jedná o šéfa Hamásu – běžná hlídka v Rafahu. Sinvár se patrně pohyboval v oblasti pomocí sítě podzemních tunelů a přemisťoval se z domu do domu. Ve snaze uniknout smyčce izraelského prohledávání oblasti se zřejmě pokoušel přesunout do severní části Pásma Gazy.

Zemřel zbitý a pronásledovaný, komentoval izraelský ministr obrany

K Sinvárově smrti došlo již ve středu. Vojáci při hlídce v oblasti Tal al-Sultan v Rafahu identifikovali tři bojovníky, kteří se běželi schovat do budovy. Jednotka, která měla k dispozici drony i tank, zahájila palbu a těla teroristů tím pohřbila pod sutinami.

Vojáci se na místo přestřelky vrátili až druhý den ráno, kdy si všimli nápadné podoby jednoho z bojovníků se Sinvárem. Po zabezpečení oblasti tělo převezli do Izraele a analýza potvrdila identitu šéfa Hamásu.

Nikdo z rukojmí, která měl Sinvár používat jako živý štít, na místě nebyl. To naznačuje, že se buď snažil pohybovat nepozorovaně, nebo ztratil mnoho z těch, kteří ho chránili, píše BBC. Izraelský ministr obrany Jo'av Galant situaci okomentoval: „Zemřel zbitý, pronásledovaný a na útěku – ne jako velitel, ale jako někdo, kdo se staral jen o sebe. Je to jasný vzkaz všem našim nepřátelům.“

Izraelská armáda zveřejnila záběry z dronu, které údajně ukazují Sinvárovy poslední okamžiky před smrtí. Ve videu dron prolétá otevřeným oknem poničené budovy a přibližuje se k zahalenému muži, který sedí mezi troskami.

Cílem déle než rok

Armáda Sinvára nezabila během cílené operace, ale uvedla, že se již několik týdnů pohybovala v oblastech, kde se podle zpravodajských informací měl nacházet. V prohlášení IDF napsala, že jejich operace na jihu země „omezily operační pohyb Sinvára, který byl pronásledován ozbrojenými silami, a vedly k jeho likvidaci.“

Šéf Hamásu byl na útěku déle než rok. Jak píše The Guardian, Izrael při svém pátrání nešetřil prostředky. Sinvár nepochybně pociťoval rostoucí izraelský tlak, doplňuje stanice BBC. I přes zapojení zpravodajských důstojníků, speciálních operačních jednotek, vojenských inženýrů a dalších odborníků byl nakonec zabit běžnou hlídkou.

Načítání...