Vlak v Nizozemsku narazil do stavebního zařízení, jeden člověk zemřel

Při nehodě vlaku v Nizozemsku zemřel jeden člověk a dalších asi třicet utrpělo zranění, v řadě případů vážných. Souprava narazila do stavebního zařízení na trati ve městě Voorschoten nedaleko Haagu. V úseku, kde se trať opravuje, vjel vlak ze zatím neznámých příčin na uzavřenou kolej, zaznělo na tiskové konferenci úřadů k neštěstí. Na místo nehody dorazil nizozemský král Willem-Alexander, píše server veřejnoprávní stanice NOS.

Na fotografiích z místa nehody, která se stala kolem půl čtvrté ráno, jsou vidět vykolejené vagony osobního spoje. Jeden z nich podle nizozemského listu po nárazu začal hořet. Požár už se podařilo uhasit. Po nehodě podle úřadů neunikly žádné nebezpečné látky.

Obětí neštěstí je železniční dělník, strojvedoucí vykolejeného vlaku byl převezen do nemocnice s několika zlomeninami. Identitu oběti potvrdila mluvčí společnosti BAM, která práce na trati zajišťovala, píše NOS.

Na místě zasahuje mnoho záchranářů. Asi třicet lidí utrpělo zranění. Agentura Reuters uvedla, že v nemocnici skončilo devatenáct lidí, další jsou ošetřováni na místě. Celkem jelo ve vlaku kolem padesáti lidí.

Kvůli pracím na trati byly dvě koleje uzavřené a další dvě se používaly, vlak vjel na nesprávnou kolej. Server listu De Telegraaf původně stejně jako agentura Reuters informoval o srážce osobního vlaku s nákladním. Vlaková doprava mezi Leidenem a Haagem bude zastavena nejméně několik dní. Státní zastupitelství už zahájilo vyšetřování nehody.

Město Voorschoten má zhruba pětadvacet tisíc obyvatel a leží asi patnáct kilometrů severovýchodně od centra Haagu. Soustrast obětem i raněným vyjádřil nizozemský královský pár i starostka Voorschotenu Nadine Stemerdinková. Ta rovněž poděkovala místním obyvatelům, kteří pomáhali při vyprošťování raněných.