Většina republikánských kandidátů v debatě uvedla, že by podpořila Trumpa. Nevadilo by jim ani jeho odsouzení

V první republikánské předvolební debatě převážná většina možných kandidátů na příštího amerického prezidenta uvedla, že v případě, že strana do klání nominuje někdejší hlavu státu Donalda Trumpa, by ho podpořila. Učinili by tak i v případě, že bude odsouzen v jedné z řady soudních kauz. Trump, republikánský favorit do voleb v roce 2024, se k osmi kolegům v debatě na stanici Fox News nepřipojil, přednost dal rozhovoru s moderátorem Tuckerem Carlsonem.

„Někdo musí zakročit proti normalizaci špatného chování. Ať už si myslíte, že stíhání jsou oprávněná, nebo ne, takové chování je pod úroveň úřadu prezidenta Spojených států,“ řekl bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, který se podle AP stal jedním z nejtvrdších Trumpových kritiků. Byl také jedním z pouhých dvou kandidátů, kteří na otázku, zda by exprezidenta podpořili, nezvedli ruku. Publikum čítající zhruba čtyři tisíce lidí Christieho okamžitě vypískalo. Proti Trumpovi se postavil také někdejší guvernér Arkansasu Asa Hutchinson.

Christieho prohlášení podle agentury Reuters vedlo k ostré výměně názorů mezi podnikatelem Vivekem Ramaswamym, Trumpovým nejhorlivějším zastáncem v debatě. Naopak guvernér Floridy Ron DeSantis, který je podle průzkumů druhý za Trumpem, se snažil odvést téma z voleb v roce 2020 a místo toho vyzval, aby se Republikánská strana zaměřila na budoucnost.

Žádná z těchto strategií neoslabila status bývalého prezidenta jako jasného favorita na republikánskou nominaci pro volby v listopadu 2024, píše agentura Reuters.

Spor o zkušenostech

Největšímu tlaku soupeřů v první hodině debaty čelil právě Ramaswamy. „Nepotřebujeme začátečníka,“ řekl na jeho adresu bývalý exprezident Mike Pence. Podnikatel, kterého preference nedávno vynesly na třetí místo za DeSantise, na oplátku vyzdvihl svou pozici outsidera a své protivníky označil za „koupené a zaplacené“. Na slovní přestřelku ostře reagovala někdejší guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová.

„Přesně proto Margaret Thatcherová řekla, že jestli chcete o něčem mluvit, požádejte muže; jestli chcete něčeho dosáhnout, požádejte ženu,“ uvedla Haleyová

Ti, kteří se debaty zúčastnili, měli podle agentury AP šanci udělat dojem na celostátní úrovni. Zároveň však riskovali, že ještě více upevní značný náskok exprezidenta Trumpa tím, že budou místo na něj útočit na sebe navzájem.

Na pódiu Fox News v Milwaukee vystoupili také senátor Tim Scott a guvernér Severní Dakoty Doug Burgum.

Debata o Bidenovi

Kromě výpadů na protikandidáty si účastníci debaty neodpustili ani poznámky na adresu současného demokratického prezidenta Joea Bidena. „Naše země upadá. (…) Musíme zvrátit Bidenomiku, aby měly šanci na úspěch i rodiny střední třídy,“ uvedl DeSantis.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že mnoho voličů – včetně těch, kteří ve volbách v roce 2020 volili Bidena – má pocit, že se americké hospodářství za první tři roky Bidenovy vlády zhoršilo, píše Reuters.

Trumpův rozhovor

Donald Trump mezitím vystoupil v přednahraném rozhovoru s bývalým moderátorem Fox News Carlsonem, který vyvěsil na síti X. Hovořil o nebezpečné míře nenávisti a vášně v americké společnosti. Uvedl, že neví, zda může přerůst v otevřenou občanskou válku, varoval však před dalším politickým násilím.

Některé své rivaly začal kritizovat hned v prvních minutách rozhovoru. Bývalého guvernéra Arkansasu Hutchinsona nazval „hnusným“ a uvedl jej jako příklad člověka, který by na pódiu debaty v Milwaukee neměl vystoupit. „Říkám mu Ada, jmenuje se Asa, ale já mu říkám Ada,“ řekl Trump a odmítl vysvětlit proč.

Carlson se také ptal, zda by Trumpovi političtí oponenti mohli usilovat o jeho život, což exprezident nepopřel. „Je to divoká zvěř. Jsou to zvrácení lidé, skutečně zvrácení. V Demokratické straně jsou skvělí lidé, velcí lidé, kteří jsou demokraté. Ale já jsem viděl, co dělají a jak daleko jsou ochotni zajít,“ odpověděl neurčitě Trump.