TÉMA

Asa Hutchinson

Trumpa podpořili jeho bývalí rivalové, Biden se vrátil ke kritice

Kandidaturu amerického exprezidenta Donalda Trumpa pro listopadové volby podpořili během druhého dne nominačního sjezdu Republikánské strany i jeho někdejší hlavní rivalové z primárek. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vyzvala své příznivce, aby pro něj hlasovali v zájmu země, guvernér Floridy Ron DeSantis se v projevu opřel do současného demokratického šéfa Bílého domu Joea Bidena a tvrdil, že je na úřad příliš starý. Biden po předchozím zmírnění rétoriky po víkendovém atentátu na Trumpa naopak opět přitvrdil. Generální inspektor amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti zahájil vyšetřování postupu tajné služby při zajišťování Trumpovy bezpečnosti v době atentátu.
17. 7. 2024Aktualizováno17. 7. 2024, 17:15|

V klání o republikánskou nominaci v Iowě triumfoval Trump. DeSantise a Haleyovou čekají bitvy o druhá místa

V republikánském hlasování o nominaci na příštího prezidenta USA ve státě Iowa slaví drtivé vítězství exprezident Donald Trump. Vyplývá to z výsledků po sečtení většiny hlasů. Trump v primárkách získal zhruba polovinu hlasů. Podle šéfa Bílého domu Joea Bidena se Trump po triumfu v Iowě stal jasným republikánským favoritem na prezidenta.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 17:18|

Začínají republikánské primárky. Donald Trump jasně vede, šance mu ale komplikují soudy

Předtím, než si Američané v listopadu zvolí prezidenta, si jednotlivé strany vyberou kandidáty v procesu známém jako primární volby neboli primárky. Nemá se za to, že by přední kandidát demokratů a současný prezident USA Joe Biden narazil ve straně na vážného vyzyvatele. U opozičních republikánů bude situace o něco složitější. I přes značné kontroverze a komplikace však zůstává favoritem bývalý prezident Donald Trump.
15. 1. 2024|

Většina republikánských kandidátů v debatě uvedla, že by podpořila Trumpa. Nevadilo by jim ani jeho odsouzení

V první republikánské předvolební debatě převážná většina možných kandidátů na příštího amerického prezidenta uvedla, že v případě, že strana do klání nominuje někdejší hlavu státu Donalda Trumpa, by ho podpořila. Učinili by tak i v případě, že bude odsouzen v jedné z řady soudních kauz. Trump, republikánský favorit do voleb v roce 2024, se k osmi kolegům v debatě na stanici Fox News nepřipojil, přednost dal rozhovoru s moderátorem Tuckerem Carlsonem.
24. 8. 2023|

Republikán Hutchinson chce být prezidentem USA. Ostře kritizuje Trumpa

Bývalý republikánský guvernér státu Arkansas Asa Hutchinson oznámil kandidaturu na amerického prezidenta. Informovaly o tom agentura Reuters a AP. Jeho potvrzenými protivníky v republikánských primárkách jsou zatím exprezident Donald Trump, bývalá velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová a podnikatel Vivek Ramaswamy.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 16:56|