V klání o republikánskou nominaci v Iowě triumfoval Trump. DeSantise a Haleyovou čekají bitvy o druhá místa

Trump si v primárkách v Iowě připsal historické vítězství (zdroj: ČT24)

V republikánském hlasování o nominaci na příštího prezidenta USA ve státě Iowa slaví drtivé vítězství exprezident Donald Trump. Vyplývá to z výsledků po sečtení většiny hlasů. Trump v primárkách získal zhruba polovinu hlasů. Podle šéfa Bílého domu Joea Bidena se Trump po triumfu v Iowě stal jasným republikánským favoritem na prezidenta.

Ve státě v centrální části USA v pondělí večer místního času odstartovala republikánská stranická volební shromáždění a s nimi série hlasování v amerických státech o tom, kterého kandidáta Republikánská strana vyšle do listopadových prezidentských voleb. „Cítím se skvěle,“ řekl Trump Fox News ke svému zjevnému přesvědčivému vítězství.

Před svými stoupenci v Des Moines prohlásil, že je čas, „aby se naše země sjednotila“. „Před třemi lety jsme byli energeticky nezávislí, měli jsme nejsilnější hranice a měli jsme nejlepší ekonomiku v historii naší země. Neprobíhala válka na Ukrajině ani v Izraeli, všem se dařilo líp než teď,“ uvedl dále v Iowě Trump.

V projevu mluvil také o „zastavení zločinu v Americe“ a proklamoval, že USA budou pod jeho vedením deportovat přistěhovalce „na úrovni, jakou jsme v téhle zemi hodně dlouho neviděli“. Zdůrazňování problémů s kriminalitou a extrémní protiimigrační opatření patří mezi hlavní motivy Trumpovy kampaně, společně s příslibem čistek ve federální vládě či poukazováním na nárůst životních nákladů.

Tyto volby od počátku směřovaly k tomu, že to bude vy a já vs. extrémní MAGA republikáni.
Joe Biden

Trumpovou slabou stránkou jsou jeho právní problémy. Momentálně čelí čtyřem obžalobám, třeba kvůli snaze zvrátit výsledky minulých voleb ve státě Georgie nebo kvůli jeho roli při útoku na Kapitol. Soudy proto vyhodnocují, jestli vůbec může prezidentskou funkci znovu zastávat.

Amerikanista Jan Beneš z katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty Ostravské univerzity podotýká, že případné odsouzení by Trumpovi uškodilo v podzimních volbách, ale nikoliv v očích jeho příznivců, kteří by se naopak utvrdili v tom, že politický systém se snaží Trumpa co nejvíce očernit. „Nyní se ale zdá být nevyhnutelné, že se Donald Trump a Joe Biden na podzim opět utkají,“ dodal v Horizontu ČT24 amerikanista.

Sedmasedmdesátiletý bývalý prezident byl jasným favoritem hlasování v Iowě a od počátku jeho pozici potvrzovaly i odhady výsledků. Jeho dominantní postavení tak proměnila hlasování v Iowě v soupeření o druhé místo.

O roli hlavní alternativy vůči Trumpovi usilují floridský guvernér Ron DeSantis a bývalá velvyslankyně USA při OSN a také bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. Podle všeho Haleyovou těsně floridský guvernér porazil, když patrně pokořil dvacetiprocentní hranici.

„Jako republikáni bychom měli chtít zvítězit u většiny Američanů. Ale jediným způsobem, jak se nám to může podařit, je, že si zvolíme nového konzervativního lídra, lídra nové generace. A necháme negativitu a zátěž minulosti a budeme se soustředit na řešení budoucnosti,“ konstatovala Haleyová.

Horizont ČT24: Trump jednoznačně vyhrál primárky v Iowě (zdroj: ČT24)

Konec pro Ramaswamyho a Hutchinsona

Donald Trump získal v Iowě dvacet delegátů pro republikánskou volbu, Ron DeSantis devět a Nikki Haleyová osm. Tři delegáty uzmul Vivek Ramaswamy, který skončil na čtvrtém místě.

Ten už ale oznámil, že odstupuje z boje a podpoří Trumpa. „Cesta k příštímu prezidentství tu pro mě není,“ připustil osmatřicetiletý multimilionář s indickými kořeny, jemuž neúplné výsledky přisoudily zisk pouhých 7,7 procenta hlasů.

Z klání o republikánskou nominaci odstoupil i bývalý guvernér Arkansasu Asa Hutchinson, který skončil v Iowě šestý. „Mé poselství, že jsem zásadový republikán a říkám pravdu o současném favoritovi, se v Iowě neprodalo. Za kampaní, kterou jsem vedl, si ale stojím,“ oznámil Hutchinson, který jako jeden z mála republikánských kandidátů v kampani tvrdě kritizoval Trumpa.

Podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala odevzdalo v Iowě hlas nejméně 110 tisíc voličů. Podle něj je důležité, že exprezident získal takzvané „momentum“ a jeho výhra přiláká štědré sponzory. Upozornil také, že DeSantis věnoval Iowě spoustu peněz a úsilí. „Chybí mu na Trumpa třicet procent, je to příliš velký náskok,“ poznamenal.

Mrazivý start

Nominační proces Republikánské strany odstartoval v Iowě za velmi mrazivého počasí. V posledních dnech tu teploty klesaly až k minus třiceti stupňům Celsia. „Pokud budete ochotni postavit se chladu a hlasovat pro mě, budu za vás bojovat v příštích osmi letech a tuto zemi zcela obrátíme k lepšímu,“ burcoval DeSantis v pondělí dav svých stoupenců ve městě Sergeant Bluff.

Republikánští voliči se v Iowě shromáždili ve školních tělocvičnách i kostelech. Dohromady je takových míst více než šestnáct set v 99 okresech. Z průzkumu, který mezi prvními příchozími účastníky volebních shromáždění provedla agentura Edison Research, vyplývá, že pro místní stoupence republikánů jsou nejdůležitějšími tématy pro rozhodování přistěhovalectví a ekonomika.

Zpravodaj ČT Vostal komentuje výsledky primárek v Iowě (zdroj: ČT24)

Na základě výsledků úvodních primárek se mezi kandidáty rozdělilo čtyřicet delegátů. Celkově je ve hře skoro 2,5 tisíce delegátů. Stát Iowa má sice malý význam pro samotné prezidentské volby, ale dobrý výsledek v místním hlasování může uchazeči o Bílý dům pomoci v dalších primárkách a volebních shromážděních. Jasné vítězství Trumpa v Iowě patrně nyní posílí váhu jeho argumentu, že je jediným republikánským kandidátem schopným porazit stávajícího demokratického prezidenta Joea Bidena.

„Zdá se, že Donald Trump právě zvítězil v Iowě. Je v tuto chvíli jasným favoritem druhé strany. Ale jde o toto: Tyto volby od počátku směřovaly k tomu, že to bude vy a já vs. extrémní MAGA republikáni. Byla to pravda včera a bude to pravda zítra,“ reagoval na síti X Biden, přičemž použil zkratku Trumpova sloganu „Make America Great Again“, tedy „udělat Ameriku znovu skvělou“.

Souboj o druhé místo

Iowa je dle Beneše důležitá tím, že určuje tón, tedy že Donald Trump je jasný favorit primárek a čeká se, že vyhraje i další státy. „Jenom se čeká, kdo skončí druhý a kdo první ukončí kampaň – jestli DeSantis, nebo Haleyová,“ komentuje amerikanista.

Amerikanista Jan Beneš o republikánských primárkách (zdroj: ČT24)

Cyklus primárek a volebních shromáždění bude pokračovat 23. ledna ve státě New Hampshire. Tam by podle Beneše mohla uzmout druhé místo v těsnějším závěsu za Trumpem Haleyová, protože v tomto státě mohou hlasovat i nezávislí voliči. Takový výsledek by jí umožnil profilovat se jako alternativa k Donaldu Trumpovi. Beneš předpokládá, že Ron DeSantis ukončí svou kampaň do konce února.

Rozhodující bude pravděpodobně březen, kdy bude napříč několika státy ve hře více než polovina delegátů pro stranickou volbu. Dle amerikanisty Beneše je otázkou, jestli vůbec v rámci celé strany existuje potenciál Trumpa porazit. „Jen proto, že ona (Haleyová) je anti-Trump, neznamená, že by se mohla stát kandidátkou, protože by potřebovala oslovit i voliče velmi loajální Trumpovi,“ upozorňuje.

AP: Trump pevně uchopil nominaci

Televize Fox News na hlavní stránce svého webu ke zprávě o výsledcích připojila popisek „Trumpova noc“, deník New York Post zase napsal, že „první souboj ve skutečnosti žádným soubojem nebyl“. Podle webu Politico by Trump vzhledem k pondělnímu úspěchu mohl nominační proces prakticky rozhodnout příští týden při druhé zastávce ve státě New Hampshire.

„Trump se po tomto výsledku pevněji chopil republikánské nominace, jakkoli může trvat měsíce, než se někdo formálně stane vlajkonošem strany. Rozsah jeho vítězství však klade významné otázky jak pro DeSantise, tak pro Haleyovou,“ uvádí agentura AP.

Podle deníku The Washington Post jsou výsledky volebních shromáždění vyvrcholením návratu Republikánské strany k Trumpovi. List připomíná, že se tak děje poté, co byl exprezident obžalován z 91 trestných činů a v občanskoprávních procesech uznán zodpovědným za sexuální napadení a finanční podvody.

The New York Times soudí, že republikánští voliči přehlížejí sílící právní problémy bývalého šéfa Bílého domu a ztotožňují se s jeho „vizí mstivého narušování“ politických zvyklostí. Trumpova kariéra ve vrcholné politice se přitom po porážce ve volbách roku 2020 a následném vpádu jeho stoupenců do sídla Kongresu zdála být „v troskách“.

Prezidenta si Američané zvolí 5. listopadu.