Trumpa podpořili jeho bývalí rivalové, Biden se vrátil ke kritice

Události: Druhý den republikánského sjezdu (zdroj: ČT24)

Kandidaturu amerického exprezidenta Donalda Trumpa pro listopadové volby podpořili během druhého dne nominačního sjezdu Republikánské strany i jeho někdejší hlavní rivalové z primárek. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vyzvala své příznivce, aby pro něj hlasovali v zájmu země, guvernér Floridy Ron DeSantis se v projevu opřel do současného demokratického šéfa Bílého domu Joea Bidena a tvrdil, že je na úřad příliš starý. Biden po předchozím zmírnění rétoriky po víkendovém atentátu na Trumpa naopak opět přitvrdil. Generální inspektor amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti zahájil vyšetřování postupu tajné služby při zajišťování Trumpovy bezpečnosti v době atentátu.

„Nemusíte s Trumpem sto procent času souhlasit, abyste pro něj hlasovali,“ apelovala Haleyová, která za Trumpovy administrativy působila jako velvyslankyně při OSN. O republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb se ucházela do března, kdy jako poslední exprezidentova protikandidátka ze stranického klání odstoupila. Učinila tak poté, co ji Trump porazil v klíčových státech.

Haleyová se v kampani prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s Trumpem a některými dalšími kandidáty. Měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála kandidátů se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi. Její současná podpora Trumpa se podle stanice BBC očekávala, už před několika měsíci avizovala, že ho bude volit. Během primárek ho přitom podle Reuters označila za nevolitelného a nezpůsobilého pro úřad.

„Donald Trump je démonizován, žalován, stíhán. A málem přišel o život. Nemůžeme ho zklamat,“ prohlásil DeSantis, který podle agentury AP býval exprezidentovým spojencem, následně v primárkách rivalem a od svého odstoupení z nich se snaží svůj vztah s Trumpem obnovit.

Trump se podle médií během těchto projevů usmíval a tleskal ze své lóže, kde seděl vedle senátora J. D. Vanceho, jehož si vybral jako viceprezidentského kandidáta. Také tento politik, plným jménem James David Vance, Trumpa kdysi kritizoval a tvrdil, že by ho nikdo nevolil. Následně se stal jeho obhájcem.

Exprezident svůj výběr volebního partnera oznámil v pondělí na své sociální síti Truth Social, Republikánská strana krátce nato na předvolebním sjezdu nominovala Trumpa jako svého kandidáta na prezidenta a následně potvrdila Vance jako kandidáta na viceprezidenta.

Trump druhý den sjezdu vstoupil do sálu za bouřlivého potlesku republikánů, stejně jako v pondělí při svém prvním veřejném vystoupení od sobotního pokusu o atentát. Nyní vypadal energičtěji než předchozí den, kdy působil emotivněji a zamlkleji než obvykle, napsal Reuters. Střelbu na něj připomínalo obvázané ucho. Sjezd potrvá do čtvrtka, kdy se očekává, že na něm vystoupí s projevem i sám Trump.

Inspektor vyšetřuje postup tajné služby

Generální inspektor amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti začal kvůli atentátu vyšetřovat postup Tajné služby Spojených států amerických (USSS) při zajišťování Trumpovy bezpečnosti. USSS má 7800 zaměstnanců a jde o federální agenturu, která má na starosti ochranu amerických prezidentů a jejich rodin, viceprezidentů či bývalých hlav států a jejich blízkých.

Příliš podrobností o vyšetřování úřad inspektora nezveřejnil. Není tak jasné, kdy ho zahájil, ani kdy by ho chtěl ukončit. V krátké zprávě na webu úřadu jen stojí, že vyšetřování má vyhodnotit postup Tajné služby Spojených států amerických při zajišťování Trumpovy předvolební akce 13. července 2024.

„Tajná služba je odpovědná za ostrahu bývalého prezidenta. Jde to za mnou. Já jsem ředitelka,“ uvedla šéfka Tajné služby USA Kimberly Cheatleová v rozhovoru pro stanici ABC. Odstoupit ale nehodlá.

Nezávislé vyšetřování toho, jak 20letý útočník mohl na Trumpa přes bezpečnostní opatření vystřelit, oznámil už i prezident Joe Biden. Závěry vyšetřování mají být veřejné.

Vlastní vyšetřování mezitím spouští Kongres, kde je na programu série slyšení, informují americká média. Na příští pondělí, úterý a středu ohlásili sérii slyšení počínaje předvoláním ředitelky Tajné služby Kimberly Cheatleové. Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson (Republikánská strana) také ohlásil sestavení vyšetřovacího výboru se zástupci republikánů i demokratů, napsala agentura Reuters.

Vyšetřovatelé FBI mezitím vyslechli více než stovku lidí a prohledali střelcův počítač, domov i auto. Veřejně se za více než tři dny od atentátu neobjevila žádná informace o tom, že by útočník, jehož Tajná služba na místě zastřelila, za sebou zanechal jakýkoli vzkaz vysvětlující jeho čin. S vyšetřovateli spolupracují střelcovi rodiče, kteří ale podle listu The The New York Times zřejmě nebyli příliš velkou součástí synova každodenního života. Otec i matka se potýkali s vážnými zdravotními problémy, sdělily deníku informované zdroje.

Republikánský exguvernér věří, že pomoc Ukrajině bude pokračovat

Bývalý republikánský guvernér státu Arkansas a neúspěšný kandidát na prezidenta Asa Hutchinson je přesvědčen, že Trump má velmi silnou pozici a jeho šance na výhru v listopadových volbách jsou reálné. „Demonstroval hodně síly tím, že přežil pokus o atentát. Ale taky s jeho odolností vůči všem těm problémům, kterým čelí,“ řekl jeho stranický kolega pro ČT.

Plán Trumpa a Vance na ústup ze současné úrovně podpory Ukrajiny není nutně pozice všech republikánů, myslí si Hutchinson. „Já plně podporuji Ukrajinu i spolupráci se spojenci na ochraně Evropy a našich přátel před Putinovou agresí,“ zdůraznil s tím, že například předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson nechal o zákonu na podporu Ukrajiny hlasovat a pomoc „dal dohromady“.

Bývalý guvernér státu Arkansas Asa Hutchinson o Trumpovi (zdroj: ČT24)

Hutchinson tvrdí, že v Republikánské straně je mnoho rozdílných lídrů. Avizoval, že se on a jeho podobně smýšlející kolegové budou na toto téma dále přimlouvat, a doufá, že podpora Ukrajině poroste. „Zajisté je to důležité pro Spojené státy, stejně jako pro naše přátele v Evropě,“ uzavřel bývalý guvernér.

Biden se po pauze vrátil k silné kritice

Prezident Biden ve svém prvním politickém projevu po sobotní střelbě atentátníka na Trumpa svého vyzyvatele v letošních volbách znovu kritizoval, informovala v noci na středu agentura Reuters. I list The Guardian píše, že Biden po předchozím zmírnění rétoriky přitvrdil. Na sjezdu asociace bránící práva černošských obyvatel NAACP Trumpovi vytkl například jeho komentář o černošských pracovních místech.

Biden řekl, že je vděčný za to, že Trump při pokusu o atentát nebyl vážně zraněn, ale ostře ho kritizoval za různé věci včetně přístupu k ekonomice v době covidové pandemie, píše Reuters. „Zopakuji to, protože Trump o tom lže, jako když tiskne – nezaměstnanost černochů dosáhla za vlády Bidena a (viceprezidentky Kamaly) Harrisové rekordně nízké úrovně,“ uvedl v Las Vegas současný šéf Bílého domu.

Na svého politického rivala verbálně zaútočil i za jeho komentář o „černošských pracovních místech“, kdy podle listu The Guardian reagoval na Trumpova slova pronesená během červnové televizní debaty, kdy bývalý republikánský prezident tvrdil, že imigranti berou to, co nazval právě černošskými pracovními místy.

Biden na čas přerušil kampaň

„Miluji jeho frázi ‚černošská pracovní místa‘, která vypovídá hodně o muži a jeho charakteru. Vím, co to je černošské pracovní místo. Je to viceprezidentka USA,“ prohlásil Biden v odkazu na Harrisovou. Zmínil také prvního černošského prezidenta USA Baracka Obamu, v jehož vládě byl viceprezidentem.

Strategie Bidenovy kampaně se dříve zaměřovala na tvrdou kritiku Trumpa coby hrozby pro americkou demokracii, na zdůraznění jeho odmítání prohry ve volbách v roce 2020 nebo to, že byl shledán vinným z trestného činu, připomíná Reuters.

Sobotní atentát na Trumpa podle agentury přiměl Bidenovu kampaň, aby stáhla své televizní spoty, pozastavila slovní útoky na exprezidenta a místo toho se zaměřila na poselství jednoty. Nyní se snaží o méně tvrdé výpady, ale zároveň usiluje o ostré srovnání obou kandidátů, míní Reuters.

Podle The Guardianu lze očekávat, že Trump bude následovat Bidenova příkladu a také přitvrdí. Britský deník dodal, že předvolební kampaň zase začíná nabírat obrátky.