Ve světové fotosoutěži Sony zvítězila česká fantazie Martina Stranky

Největší a nejprestižnější fotografická soutěž na světě Sony World Photography Awards oznámila vítěze deseti kategorií v sekci Open otevřené profesionálům i amatérům z celé planety a také 62 národních vítězů z jednotlivých zemí. V kategorii Creative Open zaujal porotu svou fantazií nejvíce vítěz českých fotografů Martin Stranka. Snímky do soutěže poslali fotografové ze 195 zemí a teritorií. Celkový vítěz a fotograf roku kategorie Open i Professional bude oznámen 17. dubna.

Český fotograf Martin Stranka ke svému vítěznému snímku v kategorii Creative Open (kreativní tvorba, volný styl) říká: „Více než na tom, zda jste muž či žena, silní nebo slabí, zdraví či nemocní, záleží na tom, co chováte ve svém srdci. Pokud máte duši bojovníka, jste bojovník. Všechny ostatní věci jsou jako sklo, které překrývá lampu. Jenže vy jste světlo uvnitř té lampy. Neměli bychom nikdy přestat následovat své sny, bojovat za své ideály a bránit své představy, které jsou na mých fotografiích symbolizovány zvířaty.“

Sony World Photography Awards je ocenění, které od roku 2008 každoročně uděluje společnost World Photography Organisation v sekcích Profesionál, Youth (Mládí), 3D, Student, National a Open jako uznání za mimořádné fotografie. Nejlepší díla jsou po vyhlášení vítězů vystavena v londýnské galerii Somerset House.